Сексуальна освіта для дітей з ментальними порушеннями

Сексуальна освіта для дітей з ментальними порушеннями

Фонд Олени Пінчук спільно з ГО «Бачити серцем» оголошують про навчальну програму з сексуальної освіти для спеціалістів, які працюють з дітьми з ментальною інвалідністю.
 
Фонд Олени Пінчук має багаторічний досвід роботи у сфері просвітництва і сексуальної освіти. Саме тому ми запускаємо спільну програму з ГО «Бачити серцем», яка створює програми та проєкти для соціалізації дітей/підлітків з інвалідністю та кардинально змінює уявлення суспільства про їхнє життя. Разом ми навчатимемо фахівців найновішим підходам у сфері сексуальної освіти. А вони, в свою чергу, будуть працювати з батьками дітей з ментальною інвалідністю і самими підлітками з РАС (розладами аутистичного спектра чи аутизм), ЗПР (затримкою психічного розвитку), ЗМР (затримкою мовленнєвого розвитку), синдромом Дауна, епілепсією, алалією, дислексією, органічними ураженнями центральної нервової системи, деменцією та ін. 
 
«Сьогодні будується нове українське суспільство. Свідоме, сильне, освічене, толерантне та інклюзивне. Сексуальна освіта – це одна із його важливих складових. Ми маємо будувати культуру, в якій люди і зокрема підлітки з ментальними порушеннями будуть сприйматися як повноцінні члени суспільства. Фонд прагне створити безпечне та відкрите середовище, де такі діти зможуть здобувати знання про своє тіло та стосунки, щоб розвиватися із зростаючою самосвідомістю та гідністю», – сказала Ольга Сердюк, директорка Фонду Олени Пінчук. 
 
Серед тем, які пiднiматимуться у програмi, будуть: психосексуальний розвиток та його етапи; ключова інформація щодо статевого виховання дітей, в тому числі дітей з інтелектуальними порушеннями; особливості сексуальності осіб з РАС (розлади аутистичного спектра) та людей з синдромом Дауна; тіло, інтимні та приватні частини тіла, підготовка до фізичних змін під час статевого дозрівання та менструального циклу у дівчаток; гігієна, догляд за тілом, мастурбація, як реагувати на надмірну мастурбацію; симпатія, закоханість, любов, дружба та тілесний контакт в дітей з ментальною інвалідністю.
 
Початок навчання вже у вересні. Свої заявки зацікавленим спеціалістам, а саме: психологам, спеціальним педагогам, соціальним працівникам, дитячим гінекологам можна надсилати за допомогою форми реєстрації.
 
Студенти-випускники отримають сертифікат щодо успішного проходження навчальної програми, що складається з 14 годин теорії та 21 години практики.