У Києві відкрилась фотовиставка про пологи «Всесвіт. День перший»

У Києві відкрилась фотовиставка про пологи «Всесвіт. День перший»

13 травня у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка відкрилась фотовиставка унікальних світлин «Всесвіт. День перший». Цей глибокий і чуттєвий проект про народження маленької людини презентували клініка ISIDA та фотограф Таня Клименко.

Змінити сприйняття пологів у жінок, їхніх рідних та українського суспільства загалом – таку мету поставили собі організатори. Завдяки глибокій емоційній складовій і фіксації пікових моментів пологів ці світлини формують інше, позитивне сприйняття процесу народження дитини.

Щира тепла атмосфера панувала на презентаційному майданчику фотовиставки, попри дощ і прохолодну погоду в столиці. Головний лікар клініки ISIDA Світлана Миколаївна Дикусарова привітала всіх матусь із Днем матері і подякувала їм за ту священну місію, яку вони виконують в житті.

Своїми враженнями й емоціями від роботи над фотопроектом «Всесвіт. День перший» із гостями презентації поділилась фотограф Таня Клименко. За її словами, робота над цим дивовижним проектом принесла море позитивних емоцій, відкриттів, внутрішніх змін: 

«Всесвіт. День перший» – мій особистий і такий незвичайних шлях до материнства.  Моя перша, неймовірно красива дитина. Проект, який за один день, ні, за одну мить, разом з народженням малюків наших героїв змінив моє ставлення до пологів та сприйняття цього процесу в цілому. Це початок власної глибинної трансформації через творчість, результатом якої наразі є фотовиставка, а в майбутньому, я впевнена, особистий статус Мами».

Героїні, які погодились на фотосесію в пологовій залі, розповіли про свій унікальний досвід материнства та переосмислення ставлення до пологів через участь у фотопроекті. Кожна героїня проекту дозволила не лише зафіксувати мить народження на фото, а й поділилась своєю історією вагітності та враженнями від першої зустрічі з малюком. Усі історії доступні на web-сторінці проекту – https://vsesvit.isida.ua.

«Емоції на цих фото неможливо зіграти, тут не можна злукавити, – розповідає Олена Бикова, учасниця фотопроекту «Всесвіт. День перший». – Цей день, години, хвилини докорінно змінюють життя жінки. У мить народження дитини серце матері збільшується в стократ, і любов переповнює цей світ. Безперечно, щасливі моменти народження не завжди в гарній обгортці, але емоційна складова цих фото не залишить байдужими нікого. Отже, зазирніть за ширму народження дитини – адже це «зустріч завдовжки в життя»».

Змінювати сприйняття пологів у суспільстві як важкий і жертовний процес ISIDA почала ще минулого року, ініціювавши проект «Найважливіший день». Клініка створила спеціальний гайдлайн, де розвінчала міфи пов’язані з материнством. Зняла фільм та серію інтерв’ю про пологи. Ініціювала в мережі Facebook флешмоб #тойсамийдень, в рамках якого молоді мами розповідали про свій найважливіший день.

«Світла радість очікування народження малюка у майбутніх матерів часто затьмарена чужим досвідом – власної матері, сестри, подруг чи відгуками в мережі Інтернет. Часто і власний досвід породіль трансформується у неприємні спогади про страх, біль, акушерську агресію. Дарувати інший досвід появи дитини на світ – ось для чого був створений 14 років тому пологовий будинок ISIDA. Проте наша місія виходить за межі піклування про власних пацієнтів. Ми прагнемо змінити сприйняття пологів  у суспільстві в цілому», – каже головний лікар клініки ISIDA Світлана Миколаївна Дикусарова.

«Всесвіт. День перший» – проект про унікальність миті народження, про щирі почуття, біль, всеохопну любов та безмежне щастя. Це 184 години зйомок, 10 189 кадрів, 15 зворушливих історій материнства. Зйомка, в якій неможлива постановка, сценарій і другий дубль. Інтимну мить народження маленької людини показано максимально чесно, правдиво і водночас делікатно.

Фотовиставка триватиме з 13 травня до 13 червня у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка.

Про компанію ISIDA:

Мережа клінік ISIDA об’єднує перший недержавний пологовий будинок в Україні та три амбулаторні філії, які спеціалізуються на медичній допомозі матері та дитині. За роки роботи фахівці клініки допомогли з’явитися на світ понад 12 500 малюкам.

Про автора фото:

Тетяна Клименко – фотограф пологів. Медична освіта, професійна підготовка, поєднані з інтелігентністю та високим рівнем емпатії, допомагають їй зловити кадр неймовірного перетворення. Перетворення жінки – на маму, чоловіка – на батька, а пари – на сім’ю.