«Перевірено Alwaysbusymama»: пологовий будинок «Лелека»

«Перевірено Alwaysbusymama»: пологовий будинок «Лелека»

У дитинстві нам доволі часто казали, що новонародженого знайшли в капусті або ж лелека приніс. Так ось, як би дивно це не звучало, але лелека таки приносить немовлят, і підтвердженням є сотні малюків, що з’явилися на світ у приватному пологовому будинку «Лелека», до якого ми й завітали з нашою постійною рубрикою «Перевірено Alwaysbusymama». Ми побачили на власні очі все починаючи від кімнат для породіль до операційної та центральної станції стерилізації

Я була надто здивована та приємно вражена, що медичний заклад такого високого рівня розташований в Україні.

Диво, магія, найщасливіший день життя, утілення любові та найкращий доказ вищої сили в нашому житті — народження дитини. Мені як мамі достеменно відомо, що пологи — це щось набагато більше, аніж просто день, який ви проведете в лікарні. Це насамперед — незабутні емоції, оскільки до пологового будинку люди приходять в очікуванні щастя. Аби появі на світ нової людини та щастю (і що надважливо — комфорту та спокою) батьків нічого не завадило, потрібна потужна безпека медичного, епідеміологічного, фізичного та психологічного рівнів.

На 5 поверхах розташовані акушерське відділення, відділення патології вагітності, хірургічне відділення, амбулаторне відділення зі спостереження за вагітністю, реанімація для новонароджених, ресторан і господарські приміщення. Акушерське відділення розраховане на 15 палат класу стандарт, 8 палат люкс і 7 палат VIP.

 

 

Палата Люкс. 

Палата стандарт.

Медична складова безпеки

Мета пологового будинку «Лелека» — бути акредитованим медичним закладом за найпрестижнішою системою акредитації лікарень у світі за рівнем безпеки для пацієнтів Joint Commission International (JCI). До речі, це перший шпитальний медичний заклад України, який отримає таку акредитацію.

Розпочнімо зі спостереження за вагітністю. У пологовому будинку «Лелека» особлива увага надається діагностиці можливих вад розвитку плоду, що також є частиною превентивних заходів із визначення генетичних уроджених недуг, наприклад синдрома Дауна. Тому було запроваджено з надвисокою знижкою (до 50%) у пакеті спостереження за вагітністю найсучасніший скринінговий метод — неінвазивний пренатальний тест.

Далі, безумовно, — це безпека безпосередньо під час пологів, головна мета якої — передбачити й запобігти низці небезпечних подій, зокрема таких, як асфіксія плоду (її показник — 0,5–1%). Для того щоб запобігти їй, у «Лелеці» використовується система постійного фетального моніторування, яка у підозрілих випадках дозволяє визначити лікарям, чи це дійсно ризик виникнення асфіксії плоду, чи це якийсь артефакт.

Задля уникнення кесарських розтинів застосовують додаткові методи, які допомагають запобігти виникненню непередбачених ризиків, пов’язаних із народженням малюка.

Про діагностику новонароджених

Нам усім достеменно відомо, як важливо вчасно діагностувати стан новонорадженого. Саме для цього в «Лелеці» напрацьовані планові технології щодо завчасного виявлення хвороб новонароджених, які можна лікувати, зокрема, ідеться про розширений біохімічний скринінг методом розширеної тандемної мас-спектрометрії, зразки якого доправляються для аналізу до Німеччини.

«Лелека» — один із небагатьох медзакладів, де застосовано в Україні скринінг порушень слуху новонароджених і скринінг на вроджені вади серця, адже не всі вроджені вади серця можна виявити в пренатальному періоді.

У найближчих амбітних планах — запровадження технологій лікування первинної легеневої гіпертензії новонароджених методом інгальованого оксиду азоту — це окрема технологія, яка дозволяє врятувати дуже багатьох дітей (за статистикою цього потребує 1 немовля на 500 новонароджених). 

Стерилізація та епідеміологічна безпека

Стерилізаційне відділення пологового будинку — це складний комплекс, розділений на ізольовані зони, де весь медичний інструментарій піддається миттю, дезінфекції, комплектації, упаковці та стерилізації під наглядом спеціалізованої комп’ютерної системи.

 

 

Усім відомо, що епідеміологічна безпека — це одне з найважливіших питань, що дозволяє уникнути інфекційних захворювань або інфекційних ускладнень у межах пологового будинку. Це цілий комплекс заходів: від миття рук, чистого повітря, обробки інструментарію та контролю за процесом стерилізації в автоклаві, обробки білизни у власній пральні, фільтрації відвідувачів пацієнтів, які можуть бути носіями інфекційних захворювань і передати їх пацієнтам. Тобто це цілий комплекс заходів, який забезпечує максимальну епідеміологічну безпеку в межах пологового будинку.

 

І щодо цих питань навряд чи будь-який інший медзаклад може порівнятися з «Лелека».

Медичне страхування

У пологовому будинку «Лелека» запроваджено один із перших, а можливо, і єдиний в Україні механізм медичного страхування вагітної жінки. Тобто всі вагітні, які стають на облік у жіночих консультаціях пологового будинку «Лелека» до 20 тижнів, отримують страховий поліс «Захищена вагітність», що дозволяє фінансувати за рахунок страхових коштів лікування новонародженого у випадку передчасних пологів до 32 тижнів.

 

 

 

 

Я можу назвати ще чимало позитивного щодо цього медзакладу, та наостанок спробую виокремити 5 вагомих нюансів у діяльності пологового будинку «Лелека», зокрема — це:

  • сучасна реанімація новонароджених (величезна увага приділяється ранній діагностиці та прогнозуванню патологічних станів у новонароджених, наданню медичної допомоги в ранньому неонатальному періоді). Блок інтенсивної терапії новонароджених для виходжування глибоко недоношених новонароджених дітей має найсучасніше контрольно-діагностичне медичне обладнання;
  • централізована система фетальних моніторів (усі пологові зали обладнані сучасними фетальними моніторами, які дозволяють контролювати стан плода як під час вагітності, так і безпосередньо перед початком і під час пологів;
  • новітнє обладнання для стерилізації повітря (операційні, пологові зали та палати інтенсивної терапії, є ламінарні системи, завдяки чому досягається висока ступінь чистоти повітря в них;
  • сучасні технології (нове обладнання, інноваційні підходи та сучасні технології, світові медичні стандарти, що застосовуються в гінекології, під час пологів, інтенсивній терапії та реанімації новонароджених;

 

  • професіоналізм (пологовий будинок «Лелека» об’єднав команду професіоналів із великим досвідом і бездоганними рекомендаціями у сфері медицини).

Діти для батьків, безперечно, є найціннішим скарбом. Із часом вони самостійно вирішуватимуть, який одяг їм до вподоби, який гурток їм відвідувати й у якому навчальному закладі їм отримувати знання, та один із перших виборів, за який ви, батьки, відповідальні, — де вони з’являться на цей світ.

І насправді байдуже, лелека приносить дітей чи їх знаходять у капусті, головне — аби в кожному домі лунав дитячий сміх та панувало щастя!