Ура! Карантин! Поради від #маматрьох Юлії Бурковської

Ура! Карантин! Поради від #маматрьох Юлії Бурковської

У вас теж є настільні ігри, в які ви так жодного разу і не зіграли? І завислі в повітрі обіцянки дітям, батькам, коханим – зробимо, подивимось, обговоримо?.. Вимушена ізоляція – це не лише профілактична міра для збереження здоров‘я, а ще й велика можливість зміцнити родину! 
 
Раз на тиждень я їжджу в телестудію вести ефіри. Двічі на тиждень випадає вести тренінги для великих корпорацій. І щодень за психологічною підтримкою до мене приходять різні люди. Здається, я встигаю приділити увагу всім ... крім своєї родини. 
Але ж, народжуючи третю дитину, ми з чоловіком пообіцяли собі: навіть якщо доведеться більше працювати – діти отримуватимуть від нас не меньше уваги та підтримки! 
 
Щоб не допустити дисбалансу між соціальним та особистим, ми вигадали для нашої родини 
ТРИ ПРОСТИХ СПОСОБИ БУТИ СУПЕР-СІМЕЙКОЮ, і перебування вдома у тісному колі неабияк сприяє їх впровадженню! 
 
Правило #1 
Якість, а не кількість. 
 
Бути цілий день поруч і при цьому теревенити по телефону, дивитися у смартфон і дратуватися, якщо дитина відволікає від соцмереж – це не той спільний час, якого потребують від вас близькі. 
 
У карантин можна вигадати ритуали: наприклад, снідати усім разом! Це ж так чудово - не поспішати до школи, вигадувати нові страви, планувати День Вівсянки, Фруктовий Вівторок і П‘ятничний омлет! 
Називати усе - це надійний спосіб заякорити позитивні емоції, щоб пам‘ять не плуталася в абстракціях і надавала підтвердження міцної родини у підсвідомості в майбутньому. 
Ігри в мафію, уно, еліас (ерудит), монополію, в хованки – усе це легко можна забарвити у фірмовий родинний стиль! 
 
Навіть якщо запрацювались допізна, і діти вже вляглися – посидьте поруч і розкажіть коротеньку історію, де імена дракончиків дивовижним чином співпадають з іменами дітлахів. 
 
Правило #2
Рівність
 
Навіть якщо хтось з родини слухняніший/організованіший/винахідливіший – не влаштовуйте змагань, внаслідок яких хтось може почуватися не таким вправним. Наш молодший син часто видає себе у «мафії», але усі терпляче пояснюють йому тонкощі гри, і дуже хвалять, коли йому вдається обдурити мирних жителів. І він швидше розуміє, чого від нього чекають, і почувається на рівні з більш досвідченими гравцями. «Дорослі на 12 балів - дорослі, а діти на 12 балів діти, то ж ми усі рівні!» – любить нагадувати нам старший син. Йому приємно відчувати, що він має пропорційні з усіма права, і що вік не є підставою почуватися нещасним. 
 
Перебування вдома – це ідеальний час для спостережень. Чи не порушили ви баланс, прагнучи вдосконалити свою дитину? Чи не помічаєте ви скутості, несміливості, страху бути непочутим?.. З маленьких зауважень народжуються великі комплекси, саме час зупинити в собі критика і перейти в режим заохочення. 
 
Правило #3
Слово і діло.
 
Що декларуєш - так і живеш. Приклад батьків - це і є виховання. Хочеш, щоб дитина була щирою - і сама не демонструй лицемірства. Говориш одне при людині, а щойно вона йде - обговорюєш з подругами якісь замовчані обставини? Знай – це зелене світло на брехню для дитини. Вона думає: раз дорослі хитрять - і мені можна. 
 
Це ж правило діє і у залученості батьків у ваш побут. Щиро піклуйтеся про своїх татусів і мам, дідусів та бабусь, показуйте, що вам важливо говорити з ними по скайпу чи фейстайму, що ви переймаєтеся їх здоров‘ям, а свята для вас – привід потурбуватися одне про одного, побачитись, разом провести час. Саме цей поведінковий паттерн дорослі діти застосують до вас. І краще вже сьогодні демонструвати все те, на що ви розраховуєте у старості, навіть якщо звикли віджартовуватись щодо склянки води і бармена. Говоріть про важливе, питайте порад, не знецінюйте досвід. Боже збав засуджувати при власних дітях якісь риси чи особливості своїх батьків. Частіше висловлюйте вдячність, згадуйте, що захоплбвало в них у дитинстві.   Тимчасовий карантин – це унікальна можливість поговорити на теми, до яких зазвичай якось не доходить черга. Вірус небезпечний, та ще небезпечнвша байдужість до тих, хто найближчий.
 
Мама трьох дітей, авторка методики відповідального лідерства GDK, українська телеведуча і психолог Юлія Бурковська