ТЕСТ-ДРАЙВ: AUDI A4 Limousine B9 DESIGN. Новаторський симбіоз технологій та естетики

ТЕСТ-ДРАЙВ: AUDI A4 Limousine B9 DESIGN. Новаторський симбіоз технологій та естетики

Відверто кажучи, мені знадобився певний час (який я зазвичай відкладала), щоб написати цю статтю. І ось чому… Щоб трохи охолонули емоції, бо до кожного пункту стосовно цієї автівки можна лише додавати красномовні епітети. Я гадала, що за декілька тижнів мине збентеження, та я зможу бути об'єктивною. Та не так сталося, як бажалося. Audi — це автомобіль, у який неможливо не закохатися. Тож про все почергово.

 

Для тесту мої давні хороші друзі із «Порше Захід» цього разу дали новенький Audi A4 Limousine B9 (п'ятого покоління) DESIGN із двохлітровим бензиновим двигуном та 190 «конячками» під капотом і спортивною семиступеневою коробкою передач.

На вулиці майже 20 градусів нижче нуля. Оскільки ми мешканці не міські, то, крім холоднечі, Audi A4 довелося пройти тест іще й по бездоріжжю.

Проте, потужнішій, ефективніший і більш інноваційний: новий Audi A4 являє собою новаторський симбіоз технологій та естетики, створюючи відчуття першокласної розкоші і перешкодами його не злякаєш!

Солідно та шиково

Розпочнімо з габаритів автівки. Якщо порівнювати з попередником, то зміни такі: довжина +25 мм (4726 мм), ширина +16 мм (1842 мм), колісна база +12 мм (2820 мм), висота не змінилася (1427 мм). Нова Audi A4 є одним із найбільших седанів у класі.

Солідний і міцний седан дуже схожий на А8, якщо споглядати на нього збоку: знизу класична підштамповка, підвіконня акуратно окреслено тонкою лінією, ледь виступаючі арки свідчать про неабиякий потенціал шасі.

А основний шик - у новій фірмовій світлодіодній оптиці та характерній для всіх Audi трапецієподібній решітці радіатора. Усе тут зроблено зважено, із надзвичайною ретельністю до деталей та якості.

Нова Audi A4 п'ятого покоління створена на новітній платформі MLB evo. Уперше цю платформу застосували на Audi Q7 другого покоління, у подальшому вона стане основою наступного покоління седанів А6 і флагманського А8.

Мультимедійний комплекс MMI — неабияка родзинка

На окрему увагу заслуговує мультимедійний комплекс MMI з 8,3-дюймовим екраном. Центральний екран піднімається над передньою панеллю, тож спершу мені видалося, що це не зовсім зручна опція, проте він чудово вписується в загальний дизайн салону, ледь повернутий до водія, а тому дискомфорт одразу йде в небуття, і все стає цілком звичним.

MMI підтримує стандарти Android Auto і Apple Car Play. За бажанням на центральний монітор можна вивести карту з телефону, а на панелі приладів залишиться фірмова картографія Audi (навігаційний аналог Google Earth з оновленнями через супутник). У MMI поліпшена логіка: кнопка, розташована праворуч шайби, функціонує як вибір, а ліворуч — як дія, на кшталт комп'ютерної мишки.

Приємності керування. Як же приємно керувати цією автівкою! Тож моя логіка щодо седанів зазнала цілковитого краху. Здавалося б, міський автомобіль, призначений для хороших доріг, тим паче для траси з ідеальним покриттям, бездоганно та легко впорався з бездоріжжям. Наші фото тому як доказ. Після снігопаду в лісі жодного сліду, але Audi це байдуже, і він упевнено рухається у визначеному напрямку.

Зізнаюся, я полюбляю керувати авто трохи на завищеному сидінні, і на позашляховику відчуваю себе куди комфортніше, та після тесту Audi стала вже не такою категоричною щодо цього моменту.

Тож наразі їду за кермом бензинового Audi А4 2.0 зі 190 к.с. і 7-ступеневою коробкою передач. Упевнена тяга відчувається вже з 2000 об./хв., і розгін незалежно від напрямку руху — угору, прямо чи вниз, жодних вібрацій керма через дорожні нерівності, яких чимало траплялося на нашому шляху, не відчувалося.

 

А помічник-невидимка поруч. «Робот» клацає передачі, мов Лускунчик горіхи, — не встиг озирнутися, і вже під двісті, одначе тут немає автобанів — час гальмувати. Гальма надто потужні й дуже добре прогнозовані на зусилля.

 

Заощаджуємо тут і зараз. Ключовим для всіх семи моторів лінійки є спільний принцип — менша витрата пального з одночасним збільшенням потужності. Порівняно з попередніми моделями витрата пального скоротилася на 21%, а потужність зросла майже на 25%. У мене по місту середній показник був 8–9 л. Ну і від 0 до 100 км/год. авто розганяється за 7,2 секунди (зізнаюся, цей показник і максимальну швидкість не перевіряла, оскільки мій водійський досвід не такий уже й великий, ризикувати з тестом у 49 000 євро не наважилася).

Високі технології, функціональність і дизайн як єдине ціле

Усе гармонійно. Пропорції Audi A4 надзвичайно гармонійні. Обриси автомобіля елегантні та водночас спортивні, а потужний капот візуально підкреслює його ширину. Домінуючим елементом виступає широка решітка singleframe з тривимірним дизайном.

 

Фари та світло. Завдяки оригінальній формі нижньої частини фар із характерними зубчастими гранями формується унікальний світловий малюнок. Оптика ближнього світла своїм виглядом нагадує своєрідні «очі».

У світлодіодних фарах Audi Matrix пучок дальнього світла формує система з трьох рефлекторів і 12 світлодіодів. Окремі світлодіоди вмикаються та вимикаються залежно від ситуації (доступно 64 градації яскравості). Така система за будь-яких умов забезпечує оптимальне освітлення дороги зі спектром, подібним до денного світла, і запобігає засліпленню інших учасників дорожнього руху. Динамічні покажчики повороту виконані у формі стрічки зі світлодіодів, що послідовно вмикаються та вимикаються, інформуючи таким чином про напрямок руху у добре зрозумілий спосіб.

Салон. У гармонійному інтер'єрі автомобіля високі технології, функціональність і дизайн становлять єдине ціле. Порівняно з попередньою моделлю, салон Audi A4 став більшим за всіма параметрами. Тож нічого дивного, що тут створюється особливе відчуття простору.

 

Сидіння, кермо. Сидіння для Audi A4 були створені фактично «з нуля». Одна з особливостей ергономічних передніх сидінь — можливість регулювання не лише висоти, але й кута нахилу підголівників. Триспицеве багатофункціональне шкіряне кермо з енергопоглинальним елементом у вигляді решітки singleframe.

 

 

Звукоізоляція. У салоні просто прекрасна звукоізоляція. Нічого не заважає вашому керуванню. Ущільнювачі дверей виготовлені з високоякісних матеріалів, а звукоізоляційне переднє скло входить навіть до базової комплектації.

 

Безпека. Було сніжно та слизько, й одного разу навіть удалося відчути ступінь безпеки. Адаптивна система стримування забезпечує максимальний захист передніх пасажирів. З урахуванням положення водія та переднього пасажира й характеру фронтального зіткнення ця система керує спрацюванням подушок безпеки та роботою обмежувачів натягу ременів безпеки. Безпека — понад усе!

А ще «фішки» салону. Одна з функцій, на якій хочу зробити акцент — підсвічування салону, а точніше, контурне підсвічування панелей дверей, для яких використовуються тонкі світловоди, що освітлюються окремими напівпровідниковими пристроями. Колірна палітра інтер'єру включає багато нових відтінків та їх комбінацій. У нашому тестовому Audi синє підсвічування (до речі, я фанат синього кольору, а отже — за цим пунктом 12 балів із плюсом).

 

Та й гурманам на замітку. Оскільки маємо не звичайну комплектацію, а пакет Design, то обшивка сидіння виготовлена з натуральної шкіри Milano та алькантари чорного кольору. Проте насправді доступна на замовлення різнобарвна гама, і, повірте, тут автогурманам є із чого вибирати.

Нова Audi A4 перейняла найпередовіші сучасні розробки німецьких інженерів. З потужним двигуном і зі спортивною специфікацією підвіски цим авто керувати бездоганно, що приносить неабияке задоволення водію.

Численні висококласні технології нового А4 установлюють новий рівень стандартів у своєму сегменті. Поєднавши інноваційну концепцію управління з інформаційно-мультимедійними технологіями та системами підтримки водія, Audi A4 став яскравим прикладом новаторського симбіозу технологій та естетики.

 

Величезна подяка «Порше Захід» — офіційному дилеру автомобілів Audi і Volkswagen у Києві за наданий для тест-драйву автомобіль!

 

ТЕСТ-ДРАЙВ: A4 Limousine B9 DESIGN — пройдено!

Перевірено Alwaysbusymama!