«Я так бачу»: Творча майстерня «Аґрафка» створила книжку-картинку про зір і бачення

«Я так бачу»: Творча майстерня «Аґрафка» створила книжку-картинку про зір і бачення

«Видавництво Старого Лева» підготувало яскравий сюрприз для своїх читачів – новинку від Творчої майстерні «Аґрафка» – пізнавальну книжку-картинку «Я так бачу». Видання є завершальною частиною диптиху пізнавальних книжок про аудіо-візуальне сприйняття світу. Перша книга «Голосно, тихо, пошепки» була присвячена слухові, звукам і тиші, друга – «Я так бачу» – розповідає про зір і бачення, про видиме і невидиме.
 
«Я так бачу» – унікальне видання про те, що ми можемо бачити очима, і про те таємниче, невидиме для ока, яке пробуджує в нас цікавість до Всесвіту і до власної сутності.
 
«Яка будова наших очей? Скільки кольорів ми здатні бачити? Хто має найкращий зір на планеті? Які візуальні символи оточують нас щодня і що вони означають? Як не заблукати в світі, не бачачи його? Ці та багато інших питань і фактів переплітаються в книзі з роздумами про філософське бачення світу та про речі важливі, але малопомітні, – розповідають автори видання Романа Романишин та Андрій Лесів. – Героїня книги загляне в окуляр мікроскопа і телескопа, подивиться на світ очима різних тварин, примірить десятки окулярів, а згодом зустріне когось особливого, хто навчить дивитися на світ не лише очима, а й відчувати його на дотик, слух, запах, смак».
 
Наскрізним візуальним елементом у книзі є крапка. Вона є і Сонцем, і зіницею, і крапкою у шрифті Брайля, горошком на сукні чи зіркою на нічному небі. «Я так бачу» розповідає нам про те, що декому, аби краще бачити, потрібні окуляри, а незрячі потребують спеціального шрифту і символів, аби читати і орієнтуватися в просторі. Гортаючи нову книжку, яка є логічним продовженням видання «Аґрафки» про слух «Голосно, тихо, пошепки», ви дізнаєтеся, як бачать цей світ птахи і звірі, як художники створюють оптичні ілюзії, скільки мільйонів відтінків здатне розрізнити людське око і як бачить світ новонароджене маля.
 
 
Творча майстерня «Аґрафка» – творчий та сімейний тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва. Одні з найбільш популярних українських ілюстраторів за кордоном. У 2012 році казка «Ріпка» у переказі Івана Франка та творчо-ілюстративному втіленні «Аґрафки» увійшла до світового каталогу кращих дитячих книжок «Білі круки». У 2013 році зі збірки «П’ятикнижжя» Грицька Чубая почалася співпраця ілюстраторів з «Видавництвом Старого Лева». На сьогодні у видавництві вийшло п'ять авторських книг Романи Романишин та Андрія Лесіва: «Антоміми» (2014), «Зірки і макові зернята» (2014), книжка-картонка «Мій дім і речі в нім» (2015), «Війна, що змінила Рондо» (2015), «Голосно, тихо, пошепки» (2017). 
 
Книга «Зірки і макові зернята» отримала відзнаку Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї. Книга «Війна, що змінила Рондо» отримала відзнаку журі Міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї та увійшла до каталогу «Білі круки». Обкладинка «Аґрафки» до книжки «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» Люсі та Стівена Гокінґів увійшла до довгого списку призерів «The Global Illustration Award» на Франкфуртському книжковому ярмарку.
 
У 2017 році їхні книжка-картинка «Голосно, тихо, пошепки» та абетка-енциклопедія «Франко від А до Я», які вийшли у «Видавництві Старого Лева», отримали нагороди BIB PLAQUE від Бієнале Ілюстрації у Братиславі.