Тепліші за вовняний светр. Книги, що зігрівають

Тепліші за вовняний светр. Книги, що зігрівають

Зима для мене – період, коли люди надають перевагу вечірнім посиденькам вдома разом із родиною, аніж перебуванню на вулиці, де холодний вітер куйовдить волосся, а теплий пуховик скидається більше на тоненьку куртку. Щороку я намагаюсь знайти для себе щось зігріваюче та затишне під час зимових морозів: новорічна ялинка у центрі Києва, солодкі яблука в карамелі та імбирні пряники, різнокольорові гірлянди та новорічні прикраси. А ще є затишні книги. Їхня тепла енергія проходить крізь кожну клітинку нашого тіла під час читання та зігріває навіть у люті морози!

 

Дитяче задоволення та підліткова цікавість

 

Я переконана на всі сто відсотків: дитячі книжки нічим не поступаються дорослим, а в деяких випадках навіть приголомшують своєю простою, проте справжньою мудрістю. 

 

«101 далматинець» належить до низки тих творів, які я б радила читати та перечитувати не тільки малюкам, а й їхнім дорослим заклопотаним батькам. Твір Доді Сміт – справжня перлина балансу легкого, цікавого сюжету та глибокого сенсу, що проходить червоною стрічкою крізь всю історію. 

 

Родинні стосунки – ось що має найвищу цінність і єднає покоління. Ця ідея яскраво розкривається у творі, де зло в особі Лютелли де Явол викрадає далматинців-малюків, а їхні батьки, Понґо та Леді, вирушають у нелегку подорож з однією тільки метою – врятувати дітлахів. Книга особлива для мене, тому що ця дитяча історія стала відправною точкою у зміні мого ставлення до літератури молодшого шкільного віку. Дуже щиро та неймовірно тепло!

 

Побічний ефект: бажання придбати ціле сімейство далматинців!

Картинки по запросу фильм 101 далматинец

Кадр з фільму «101 далматинець», 1996 рік

 

Трохи старшим читачам я би радила читати «Най сніжить», де під обкладинкою заховалися три новорічні повісті відомих сучасних письменників Джона Гріна, Морін Джонсон та Лорін Міракл

 

Усі історії надзвичайно сучасні, у них можна знайти всі модні речі нашого часу: айпади, айфони, Старбакс та каву з вершками. Ці дрібнички занурюють тебе у реальний світ з реальними, деколи й схожими,  героями. Повісті пронизані підлітковими проблемами, що знайомі всім і кожному:  тут і труднощі знаходження спільної мови з протилежною статтю, і сором’язливість та невпевненість у собі. 

 

Може ця книга й не вирізняється глибоким сенсом, але вона містить у собі теплі та милі новорічні твори, які стовідсоткового зігріють та налаштують на очікування свята.

 

Побічний ефект: передозування солодкими історіями. 

Дорослим теж холодно

 

Отже, ви, втомлені після робочого дня, бажаєте відпочити за атмосферною книгою, яка не буде занадто напружувати, але занурить у сюжет із головою. 

 

«Шоколад» Джоан Гарріс – ідеальний вибір для всіх поціновувачів цього солодкого смаколика та цікавих творів. У маленькому французькому містечку з’являються дві загадкові постаті: пані Вієн Роше та її маленька донечка Анук. Ця парочка приїхала з великою метою – відкрити власний магазин солодощів «Небесний мигдаль». Проте чи буде це так просто, коли на їхньому шляху стане найповажніший мешканець містечка – священик Рейно?

 

Затишною цю книгу роблять саме описи всіх-всіх солодощів з прилавка пані Роше. Ось тільки уявіть на вітрині: шоколадна помадка, смажений мигдаль у білому шоколаді, імбирні пряники та запашний аромат свіжої кави. І описи цих ласощів зустрічаються майже на кожній десятій сторінці! Якщо описів вам виявиться недостатньо, роздивитися смаколики можна й у відомій екранізації твору. 

 

Побічний ефект: бажання якнайшвидше купити плитку шоколаду

Картинки по запросу фильм шоколад

Кадр з фільму «Шоколад», 2000 рік

 

А ось «Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінґ – роман, який просто заслуговує окремих оплесків завдяки своїй життєвості та душевному теплу, яке уособлює ця прекрасна жінка!

 

Бріджит трохи за тридцять і вона неймовірно самотня. Вона постійно намагається зробити три речі: схуднути, кинути палити та перестати їсти у таких кількостях. Дівчина сподівається зустріти Прекрасного Принца, а всі родичі надокучають одним тільки питанням: «Коли ти вже вийдеш заміж?». Але й у житті Бріджит трапляється щаслива смуга, яка розпочне ці веселі та неймовірно цікаві події, описані в її щоденнику.

 

Книга припаде до душі завдяки формі написання – щоденникові записи, які Джонс робить, вкладаючи всі почуття: веселі конфузи та пікантні подробиці особистих відносин. Бріджит стає близькою подругою, неймовірно рідною вже з перших сторінок, яка так любить виливати тобі душу.

 

Побічний ефект: сльози від сміху, які можуть потрапити на книжку та через які можуть «попливти» чорнила.

Вічна класика

 

Варто сказати, що класичні твори теж можуть створити святковий настрій та зігріти однієї холодної зими. Лише подивіться на ці назви – як одразу відчуєте наближення свят: 

 

«Дари волхвів» – коротке оповідання О. Генрі, яке я щорічно перечитую знову й знову. Різдво вже зовсім скоро, а молодому подружжю не вистачає грошей на подарунок один для одного. Чи є вихід з таких ситуацій та як його знайти? Дізнайтесь у творі.

 

Попри свій невеликий обсяг, оповідання несе у собі дуже світлу та теплу енергію про кохання та родинні взаємини, які здатні витримати всі негаразди бідного життя.

 

Побічний ефект: бажання побігти у крамницю та придбати найкращі подарунки для своїх рідних.

Теплою та атмосферною є найвідоміший роман Джейн Остін – «Гордість та упередження», який я рекомендую читати тільки взимку за великою чашкою кави та шматочком солодкого пирога. Джейн Остін створила іронічний та дотепний, неквапливий роман, який змальовує історію стосунків норовливої  Елізабет Беннет та Містера Дарсі – двох протилежностей, що, зустрівшись вперше, заприсяглись більше ніколи не бачити один одного. Проте життя диктує свої умови.

 

Картинки по запросу фильм гордость и предубеждение

Кадр з фільму «Гордість та упередження», 2005 рік

 

«Гордість та упередження» – неодмінний атрибут мого вечора, коли за вікном хурделиця та снігопад. Історія зігріває своїми описами Англії 19 століття, а герої викликають захват та посмішку на обличчі.