#Маю_силу. Відомі виконавці та митці об’єднують зусилля для подолання туберкульозу в Україні

#Маю_силу. Відомі виконавці та митці об’єднують зусилля для подолання туберкульозу в Україні

23 жовтня відбувся масштабний інформаційний захід #Маю_силу за участі відомих українських артистів, громадських та державних діячів, представників міжнародних організацій.

Інформаційна ініціатива має на меті привернути увагу широкої громадськості та представників влади до питання боротьби із епідемією туберкульозу.

До ініціативи #Маю_силу долучилися митці театру Олена Гребенюк, Олександра Кравченко, Георгій Нечаєв, дизайнерка Альона Сереброва, композитор Дмитро Оленич, Олександра Морозова, Віра Багринець, Тимофій Бойченко, Ксенія Ельтухі, Анжеліка Рудницька, Максим Єжов, Марія Шмельова, квартет Dekru, телеведучі Лілія Ребрик та Григорій Герман.

Під час концерту виконавці нагадали про важливу роль кожного громадянинка у боротьбі з хворобою, і закликали громадських та політичних діячів об’єднатися й докласти спільних зусиль для вирішення проблеми.

Спеціально для Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» поет Дмитро Оленич написав пісню «Маю силу», яка стала гімном цього заходу та подальших кампаній у боротьбі з туберкульозом. Це пісня про важливість для кожного з нас “мати силу” для підтримки хворих, піклування про своє здоров'я.

Також до заходу приєдналися представники державних органів, зокрема перший заступник міністра охорони здоров’я Міністерство охорони здоров'я України Semyvolos Andrii, народна депутатка України Народний депутат України Лада Булах, керівник Центру Центр громадського здоров’я України Volodymyr Kurpita.
Представники неурядових та міжнародних організацій - регіональний радник Секретаріату Stop TB Partnership Андрій Машняга, виконавчий директор Альянс громадського здоров'я Alliance for Public Health Андрій Клепіков (Andriy Klepikov), керівники національних громадських організацій, лікарі, пацієнти, митці, журналісти.

Під час заходу також була представлена фотоекспозиція “Туберкульоз очима пацієнта”, створена силами пацієнтської спільноти TBpeopleUkraine, а бачення подолання хвороби від пацієнтів озвучувала Оля Клименко (Olya Klymenko). Фотовиставка розповідає історії людей, яким вдалося подолати хворобу, демонструє реальний результат успішної амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз в Україні, і водночас підкреслює труднощі тривалого лікування дітей у протитуберкульозних диспансерах.

Головна ідея ініціативи #Маю_силу – змінити ставлення до туберкульозу як проблеми, привернути увагу людей, які приймають державницькі рішення, забезпечити впровадження орієнтованих на потреби пацієнта підходів до організації лікування туберкульозу, забезпечити раннє виявлення туберкульозу та високу ефективність його лікування. Ми маємо можливість створити вільне від туберкульозу майбутнє наших дітей, і цим шансом необхідно скористатись негайно!

Від імені організаторів заходу - Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», Stop TB Partnership та ВБО «Конвіктус Україна» висловлюємо вдячність усім учасникам, хто приєднався до ініціативи, а також медійним партнерам проекту: програмі Ранок з Україною та телеканалу Телеканал Україна, журналу Рубежи Здоровья, порталу "Ivonа", Інтернет-порталу «Always busy Mama»; журналу «Health».

Дякуємо за надання підтримки TB People Ukraine, Центр громадського здоров’я України та МБФ «Альянс громадського здоров`я», TB Europe Coalition, «100% життя» - Мережа ЛЖВ, Парламентська платформа боротьби з туберкульозом