Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі? 

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

 

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.

2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.

3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.

4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.

5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.

6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.

7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

- Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.

- Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.

- Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.

- Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.

- Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!