«Піклуйтеся про дітей, починаючи з того, що ви кладете на тарілку, а не які іграшки для них купуєте»

«Піклуйтеся про дітей, починаючи з того, що ви кладете на тарілку, а не які іграшки для них купуєте»

 Закінчилися Великодні Свята. Тож, саме час потурбуватися про своє тіло після святкових застіль, та й незабаром настане пляжний сезон. За консультацією щодо правильного харчування ми звернулися до лікаря-дієтолога готелю Mirotel Resort & Spa та Центру діагностики та лікування «Мед-Палас» — Ольги Гордієвич

Пані Ольго, розкажіть, з якими проблемами до Вас переважно звертаються пацієнти?

Звісно, у кабінеті дієтолога мені найчастіше доводиться спілкуватися з людьми, які мають надлишкову вагу, тобто з надмірною масою тіла. Можу запевнити, що таких людей приблизно 70%, а решта — це ті, хто має намір поліпшити харчування, оскільки воліють мати кращий вигляд, турбуються про своє здоров’я, аби подовжити своє життя. Тішить той факт, що відсоток людей, які дбають про своє майбутнє, зростає. Саме для них працює профілактична консультація з рекомендаціями на покращення.

Які основні причини проблем у людей із зайвою вагою?

Основні причини проблем у людей із зайвою вагою добре досліджені у світі, і всім достеменно відомі. Отже, гіподинамія — це те, що не пов’язане з харчуванням, це недостатність належної рухової активності, що порушує нормальну роботу всіх систем організму, знижує його резистентність. Наше життя постійно зазнає змін: автомобілі, офісна робота, малорухливий спосіб життя тощо. До того ж надмірне вживання калорійних продуктів. Люди не усвідомлюють, яку кількість калорій вони споживають із різними продуктами, де присутня надмірна кількість цукру, жиру й ін. Часто-густо вони навіть не цікавляться складовими продуктів, зазначеними на етикетках. Хліб, молоко, ковбаси, цукерки, алкоголь — усе це потрапляє на наші столи без попередньої ідентифікації. У зв’язку із цим питання профілактики гіподинамії є актуальними та потребують вирішення із застосуванням «здоров’язбережувальних» технологій у процесі діяльності людини.

 

Із чого розпочинається початковий етап лікування?

Насамперед із корекції режиму дня та режиму сну, фізичної активності та вживання води. Це дуже важливо. Такий комплекс варто розпочинати робити ще до коригування кількості продуктів у тарілці.

Почнімо з головного. Яким має бути здоровий сніданок?

Це все індивідуально, але прокидатися бажано до 9-ї ранку. Натщесерце — склянка води, без лимона та без меду.

Сніданок — це найважливіший прийом їжі за день. Саме він запускає роботу організму після ночі відпочинку. Зранку необхідно їсти калорійні продукти, збагачені білком, вуглеводами, аби організм зміг спалити їх протягом дня. Обов’язково це має бути їжа, присмачена фруктами й овочами. Наразі ми не рекомендуємо вживати фрукти «на перекус», скажімо, за дві години, а ліпше додати їх до сніданку. Проте завжди бувають винятки, усі поради індивідуальні.

Каву або чай бажано пити без цукру. Проміжок між прийомами їжі має становити 3-4 години.

Який буде обід, залежить від типу харчування людини й від фізичного навантаження. Зазвичай обід може включати і першу страву, і другу. Білок має буди присутній у різному вигляді. Хто вживає м'ясні продукти, слід куштувати м'ясо чи рибу, хто дотримується вегетаріанства — варто обирати боби. А на вечерю рекомендую страви з умістом білка й салат.

 

Пити воду завжди під першим пунктом у всіх рекомендаціях дієтологів. Скільки ж насправді потрібно пити на день?

Обіг рідини в організмі людини — це 4% від її маси тіла. Тобто це 40 мл води на 1 кг тіла. Саме такий об’єм треба випивати за день з розрахунку на вашу вагу. Це не лише вода, а й рідина, яку ми отримуємо з їжею. Адже, крім води та напоїв, джерелом рідини можуть слугувати харчові продукти: супи, овочі, фрукти тощо.

Скажіть, будь ласка, чи реально швидко схуднути, уживаючи грейпфрут? Які основні продукти для покращення метаболізму?

Ми не рекомендуємо якихось окремих продуктів для схуднення. Грейпфрут — цитрус, який включено до програми схуднення, оскільки він не вважається солодким фруктом, має помірну кількість вуглеводів. У помірних кількостях грейпфрут допомагає травленню. А загалом не існує чудодійних продуктів, які насправді сприяють втраті маси тіла. Закони фізики, хімії, закон збереження енергії — він діє на всіх. Отож, коли тарілка буде збалансованою, тоді й матимемо належний ефект. Жодні грейпфрути, ананаси й селери не нададуть результату, якщо інші продукти перебуватимуть у дисбалансі.

 

Чи насправді ефективні та корисні новомодні продукти, зокрема такі, як насіння чіа чи кіноа?

Наразі вчені не можуть чітко визначити, що таке суперфуд. Такого наукового терміна не існує. У широкому сенсі — це продукти, що містять багато корисних речовин, унікальних за своїми властивостями. Традиційно до переліку суперфудів належать екзотичні ягоди та насіння: годжі, асаї, каму-каму, кейл, какао-боби, насіння чіа, кіноа, спіруліна тощо. Але це не панацея. Усі ці продукти є замінними, адже ми можемо обійтися й без них. Ми маємо українські суперфуди, зокрема такі, як гречка та буряк. Проте гречка не надто популярна в Європі, але за вмістом мікроелементів наближена до кіноа.

Розкажіть, будь ласка, які методики щодо проходження пацієнтами курсу для позбавлення зайвої ваги справді ефективні?

Унікальність нашого медичного центру в тому, що ми розташовані в курортній зоні — у Трускавці. Лише тут, серед чистого карпатського повітря та чистої природи ви зможете пройти ефективну програму, не відволікаючись ні на що. Як відомо, неабиякою перевагою є наявність лікувальних вод. У Mirotel ми використовуємо її в усіх комплексних процедурах і програмах. А отже, це надає завжди кращий результат, ніж ви його отримаєте за межами такого комплексу. Ми розробили та задіяли цілий комплекс програм, завдяки яким ви зменшите масу тіла, очистите свій організм від шлаків та токсинів, навчитеся правильно харчуватися та підтримувати досягнення навіть після проходження програми. Усі заняття та процедури проводяться під наглядом куратора програми та лікуючого лікаря.

Наприклад, водні процедури поліпшують обмін речовин і мають стимулюючу дію, зокрема це душ Шарко з контрастною водою, мінеральні ванни, спелеотерапія, яка зміцнює імунітет, озонотерапія, яка покращує трофіку живлення тканин зсередини, і різні види масажу та пресотерапія для посилення дренажної функції лімфовідтоку.

У медичному центрі всі процеси систематизуються завдяки аналізам, які допоможуть контролювати стан здоров'я пацієнтів. Віднедавна ми застосовуємо арт-терапію, яка дозволяє пацієнтам відволіктися від думки про їжу чи про якісь шкідливі звички. Цей вид психотерапії та психологічної корекції засновано на мистецтві та творчості. Наші пацієнти задоволені, і завдяки таким програмам маємо гарні результати.

Ваші побажання читачам Alwaysbusymama?

Дуже хотілося, аби всі намагалися зрозуміти, що їхні зовнішній вигляд і здоров’я — це те, що вони вживають, чим харчуються, і цей зв’язок унікальний. Адже доведено: зв'язок між харчуванням і зовнішнім виглядом існує. Як мати двох дітей хочу побажати вашим читачам: піклуйтеся про дітей, починаючи з того, що ви кладете на тарілку, а не які іграшки для них купуєте. Хочу побажати вашим читачам бути прикладом для своїх малюків. Пам’ятайте, що харчування дитини в дошкільному й молодшому шкільному віці впливає на її здоров’я в майбутньому.