Спецпроект «Життя в ритмі Dynamic» - Костянтин Денисов

Спецпроект «Життя в ритмі Dynamic» - Костянтин Денисов

 Ми започатковуємо спільний спецпроект Alwaysbusymama та українського виробника дерев’яних бігових роверів Dynamic Woods «Життя в ритмі Dynamic», тож сьогодні готові представити для вас перший матеріал.

 

Якщо ви бодай трішки цікавитеся мотоспортом в Україні, тоді ім’я та прізвище цієї людини вам достеменно відомо.

Завдяки своїй завзятості, професіоналізму і таланту він досить швидко та вправно від сезону до сезону збирає всі титули, рішуче прямуючи до вершини й залишаючи позаду іменитих пілотів. Понад 8 років він бореться за першість і неодноразово її домагався, попри численні травми та технічні негаразди.

Одного сонячного дня ми зустрілися для фотозйомки та поспілкуватися з мотогонщиком, чемпіоном України з кільцевих мотоперегонів у топовому класі Superbike 2015 і 2017 років, майстром спорту України, офіційним пілотом BMW в Україні та великим професіоналом своєї справи — Костянтином Денисовим. Що з того вийшло – далі) 

Костянтине, розкажіть Вашу історію в мотоспорті. Як і до чого Ви дійшли за 8 років, професійно займаючись цим видом спорту?

Професійно займатися мотоспортом я почав у 2009 році. До цього займався картингом. За підсумками 2010 року був другим на чемпіонаті України. У 2011 році перейшов у більш професійний клас і тоді був лише один подіум за сезон, бо дуже складно звикнути до певних швидкостей. До того ж суперники виявилися надто сильнішими, які вже брали участь на світових змаганнях, чемпіонатах світу. І тоді я посідав 5-е місце. У 2012 році у цьому класі я став другим на чемпіонаті України й отримав звання майстра спорту. Рік по тому — у 2013-му — підписав контракт із BMW і став офіційним пілотом BMW в Україні, посівши 2-е місце на чемпіонаті України вже в найпрестижнішому топовому класі (супербайк). У 2014 році посів 3-е місце у чемпіонаті України, у мене було дуже багато технічних сходжень, траплялися проблеми з двигуном, до того ж і так звані недоїзди. У 2015 році зібрався зі всіх сил, удосконалив професіоналізм, купив новий мотоцикл — і став чемпіоном України.

Система чемпіонату має декілька етапів, і за кожен із них спортсмен отримує очки (бали). У 2016 році я виграв усі кубки, етапи, проте на передостанніх перегонах дістав важку травму через невдале падіння. До того ж це були пам’ятні перегони на честь людини, котра завжди підтримувала мотоспорт. Я, звісно, цю людину дуже поважав, і не приїхати аж ніяк не міг. Унаслідок падіння отримав перелом грудного відділу хребта. Лікарі рекомендували постільний режим і тривалий, протягом двох місяців, період реабілітації. За сумою балів у загальному заліку я міг дозволити собі пропустити лишень один етап, а на 5-му етапі мені конче потрібно було потрапити бодай у Топ-5, щоб стати чемпіоном України 2016 року. На той момент я ще носив алюмінієвий корсет. Певна річ, у ньому сісти на мотоцикл я не міг. Тож на змаганнях на мене одягнули звичайний корсет із підтримкою. Та все одно в ньому тіло ніби затиснуте. Так сталося, що перегони проводили за дощової погоди. І хоча раніше всі перегони в таких неналежних умовах я вигравав, на першому колі трапилося непередбачуване — падіння з мотоцикла, і я зламав ключицю. Тоді я не став чемпіоном, а став другим у чемпіонаті.

Узимку, майже 4 місяці, я реабілітувався, посилено займався фізичною підготовкою. І нарешті, у 2017 році знову виграв чемпіонат. Це був дійсно вдалий сезон!

 

Як це бути чемпіоном? Адже від Вас очікують чогось більшого, ніж від інших учасників? Певно те, що іншим можна пробачити, Вам точно не дозволено. Хто ж Ваш суперник нарешті?

У мене є дуже сильний суперник в Україні — це Костя Писарєв. Він дуже давно їздить. Досить сильний пілот. І до речі, ми здавна з ним конкуруємо. Щоразу в перегонах, коли беремо участь разом, невідомо, хто виграє, хто стане переможцем із нас. Нещодавно в нас відбулася гонка, 20 кіл. Я лідирував усі 19 кіл, а на 20 колі за три повороти перед фінішем він мене випередив. Та коли залишився останній поворот перед фінішем, я випередив його і виграв гонку. Насправді стверджувати, хто з нас вправніший і кращий, доволі складно.

Скажіть, а мотоспорт — це дорогий вид спорту?

Якщо до нього ставитися правильно, то дуже дорогий. Або треба мати чимало коштів, або спонсорів. Проте, щоб з’явилися спонсори, потрібно досягти певних результатів у спорті та весь час багато тренуватися.

 

Скільки коштує хороший професійний мотоцикл?

Такий мотоцикл, як у мене (BMW), продається в магазинах, але, щоб брати участь у перегонах, його потрібно «прокачати». Аж до коліс, підвіски, гальм і навіть електроніки. Зараз оснащення мотоциклів майже таке саме, як в автівок: багато електроніки, стабілізації, різні фішки та всілякі навороти. У магазині такий мотоцикл коштує 20 000 євро. А такий «прокачаний», як у мене, — десь 35 000 євро.

З якого віку можна починати вчити дітей мотоспорту?

Є діти, які з раннього дитинства займаються мотоспортом, але я вважаю, що в таких дітей узагалі немає дитинства. Дітям потрібно гратися на вулиці з іншими дітьми, а в більш зрілому віці — самостійно проявити інтерес. На мою думку — років із семи, не раніше, можна цікавитися та займатися мотоспортом. Я особисто хочу в перспективі зайнятися навчанням дітей мотоспорту в Україні. Повірте, це досить-таки бюджетне вкладення для батьків. У середньому мотоцикл коштуватиме до 1000 доларів. Як бачите, дитячий мотоспорт не такий витратний, як дорослий.

 

Із чого почалося Ваше захоплення мотоспортом?

Перший мотоцикл мені подарував тато, коли мені виповнилося 10 років. Однак він і досі не дуже підтримує ідею займатися мотоспортом, можливо, через переживання, коли я беру участь у змаганнях, хоча завжди намагається бути присутнім на всіх моїх перегонах, йому подобається, коли я виграю. Іноді приходить зі своїми друзями.

Пам’ятаю, раніше ми мешкали в приватному будинку, а неподалік — величезне поле, ось там і катався. Потім були різні мотоцикли всіляких модифікацій і моделей.

 

До якого віку можна займатися цим видом спорту? Хто для Вас є авторитетом у мотоспорті?

У мотоспорті закінчують кар’єру не за віком, а, мабуть, за відчуттями людини. На сьогодні — дев’ятиразовий чемпіон світу, який донині займається мотоспортом, Валентино Россі. Йому зараз 38 років. Він і є моїм авторитетом. Людина-легенда для всього мотоспорту. Він дуже конкурентоспроможний дотепер. Один із найзаможніших пілотів. Він досяг і заробив усе завдяки мотоспорту. Наразі створив власну команду для дітей. До речі, в Україні також організовують «заїзд ветеранів». Є люди, які й у 60 років їздять, причому на великій швидкості. Як відомо, у спорті немає обмежень за віком.

Кого вважаєте найкращим тренером у мотоспорті в Україні?

Для мене це чемпіон світу Володимир Іванович Кавінов. У колишньому Союзі він був офіційним пілотом компанії КТМ (Австрія). Він — чемпіон світу. На заводі в Австрії  навіть розміщена спеціальна табличка з написом золотими літерами: Кавінов Володимир Іванович — український спортсмен. Це спортсмен, так би мовити, старого загартування, і він у спорті не заради грошей, а заради спорту, чого, на жаль, не можна сказати про інших тренерів України.

 

Чи помітний за останні роки розвиток мотоспорту в Україні?

Безумовно, мотоспорт у нашій країні розвивається. Звісно, не так стрімко, як хотілося б, адже дається взнаки відсутність бюджету на реставрацію трас. Так, є траси місцевого, локального значення, які підтримують на належному рівні (Кам’янське, Полтава, Одеса). А загалом, якби було більше трас, стало б набагато краще й цікавіше.

Сьогодні під час зйомки Ви протестували один із біговелів від Dynamic Woods серії Dynamic, який є прототипом Вашого спортивного чемпіонського супербайка. Поділіться враженнями.

На дерев’яних біговелах від Dynamic Woods я добре знаюся. Вважаю, вони виробляють дуже гідний продукт. Абсолютно безпечні, створені з екологічних матеріалів і з належним дизайном. Вони дуже гарні та привабливі! Для дитини це — ідеальний перший транспорт, щоб навчитися тримати рівновагу. До того ж однією з найголовніших переваг є те, що дерев’яні біговели дуже легкі, а це, звісно, спрощує їхнє використання. У них накат цілком відповідає поставленим вимогам, після нього не виникне жодних труднощів із катанням на велосипеді. Рекомендую всім батькам ознайомитися із цими моделями!

 

Які у Вас плани на 2018 рік?

Сподіваюся, знову виграватимемо. Треба підтвердити титул! Принаймні, дуже старатимемося, і, можливо, вийдемо на певні етапи в Європі.

 

Що побажаєте молодим хлопцям, які щойно зацікавилися цим видом спорту й починають ним захоплюватися?

Треба обов’язково спробувати й не лякатися, позбавитися зайвого страху. Приходити до правильних людей, сідати на правильні мотоцикли. Обирати школи та займатися, навчатися. Це дуже цікавий, технічний вид спорту.

Ви як чемпіон України, котрий вже неодноразово підтвердив свій титул, поділіться трьома головними факторами успіху.

Один із головних чинників — фізичний стан. Чимало людей вважають, що мотоцикл сам везе, й особливих зусиль не варто докладати. Та насправді це дуже складно. 20 кіл (кільцеві перегони) проїхати для мотогонщика за фізичним навантаженням аналогічно тренуванням із бігу 15 кіл із мотоциклом у руках. Тренування в спортзалі, кардіотренажери, басейни, біг — це реально титанічна праця, і без цього на жодну результативність годі й сподіватися.

Як і в будь-якому спорті, знадобляться цілеспрямованість, наполегливість. До того ж необхідно багато працювати й удосконалити свій професіоналізм. І при цьому нічого не боятися.

Мотоспорт — небезпечний, ресурсозатратний (як фізично, так і морально) і травматичний вид спорту. Але, відчувши одного разу смак перемоги, який дався тобі в змаганні з гідними суперниками, зупинитися неможливо.

 

Місце зйомки: Автодром "Чайка"

Розмовляла: Альона Бондаренко

Редактори: Лариса Сонько, Анастасія Івашина

Фото: Анна Руденко