Блог Катерини Власюк: «Сімейна конституція»

Блог Катерини Власюк: «Сімейна конституція»

Я не збираюсь Вас переконувати, що шлюбний договір Вам дуже потрібен. Він, як явище, нове на нашому просторі, але дуже популярний у Європі та США. Можу лише сказати, що з кожним роком все більше українських сімей обирають його для укріплення своїх родин.

Я часто спілкуюсь з людьми і чую, що для більшості укладання шлюбного договору - це ніби визнання факту, що вони вступають у шлюб за розрахунком. Хоча в суспільстві існує думка, що саме шлюби за домовленість чи за розрахунком є найміцнішими.

Я однозначно не погоджуюсь з тим, що люди, які укладають шлюбний договір, не кохають один одного. Адже щодня на практиці бачу протилежне. Як адвокат, що практикує у сфері сімейного права, я часто супроводжую укладання шлюбних договорів. І я можу Вам з впевненістю сказати, що лише міцні родини, в яких панує довіра, свідомо приходять до його укладання.

Звісно є варіанти, коли до такого рішення приходять родини, у яких є велика різниця у статках чи віці або це діти заможних батьків. Я би хотіла Вам показати переваги шлюбного договору для тих родин у яких подружжя є партнерами.

Переважно, це подружжя з освітою, майже одного віку (до 5 років різниця), успішні в професії, займаються бізнесом, розвиваються, подорожують. Вони можуть поки не мати дітей - лише авто і якийсь спільний капітал. Будують плани на майбутнє і є прогресивними.

У таких парах хтось перший починає розмови про шлюбний договір. Але не вимагає його укладання і не обмежує у часі. А просто одного дня каже «а давай про це поговоримо». 

Від першої розмови до укладання договору може пройти від одного місяця до року. І весь цей час пара відверто говорить про ризики та переваги, про права і обов’язки, про любов і повагу. Інколи це непрості розмови. Є непорозуміння або віддалення один від одного. Інколи парі може здаватись, що укладання договору може привести до розлучення. Але цього не буде, якщо пара кохає, довіряє і бачить майбутнє разом.

Для мене укладання шлюбного договору в таких сім’ях - це формування «Сімейної конституції». Надважливого документу, за яким буде рухатись родина на випадок розлучення (за статистикою в Україні 2 з 3 пар розходяться).

І, звісно, такі пари не готові, не планують і не хочуть розлучатись. Вони укладають шлюбний договір всього лише на випадок, який може не наступити. Але якщо наступить, то саме цей документ допоможе їх зберегти стосунки та хороші спогади про їхнє подружнє життя. Такі пари розуміють, що вони ні від чого не застраховані. І зараз можуть подбати про себе, якщо у їхнє життя в силу різних обставин, прийде розлучення.

Я спостерігаю як в процесі перемовин таке подружжя з любов’ю дивиться один на одного, як доносять свою позицію чи говорять про те, що їх не влаштовує в договір і відверто кажуть чому. Це той період коли взаємини хороші, є довіра, почуття і сторони готові до компромісу, а не війни.

Я називаю шлюбний договір сімейною конституцією ще й тому, що в процесі його підписання подружжя дуже детально обговорює найважливіші сфери життя, а це дуже важливо. Адже інколи саме через ці питання у більшості родин бувають непорозуміння чи розлучення.

Як на мене такі родини шлюбний договір тільки скріплює і дає можливість для певної свободи, через втрату якої так багато людей бояться створювати сім’ю.      І пам’ятайте, що шлюбний договір можна укласти під час реєстрації шлюбу або після.

Якщо Вам потрібна консультація з приводу того, чи потрібно укладати Вам шлюбний договір та яким він може бути у конкретно Вашій ситуації Ви можете записатись на консультацію через мій месенджер у ФБ https://www.facebook.com/kvlasyuk