Кого краще обирати хрещеними батьками

Кого краще обирати хрещеними батьками

Усі батьки бажають для своєї дитини лише найкращого. Тайною Хрещення розпочинається духовний шлях людини, коли вона позбавляється від тіні первородного гріха

 

Без сумніву, ця подія має дуже велике значення. Не менш важливими є хрещені батьки, яке беруть участь в прийнятті Тайни і від імені дитини засвідчують її приналежність до Бога та Церкви.

Традиція брати хрещених батьків походить ще від часів перших християн: щойно охрещений потребував провідника, друга, наставника, який допомагав би глибше пізнавати християнську релігію.

Роль хрещених батьків не змінилась до сьогодні. Чи змінилась?

Батьки забезпечуть виховання дитини, вона виросте, очевидно, і без хрещених батьків. Тож у чому полягає їх завдання?

Будьмо відверті, що сьогодні це виглядає здебільшого так: привітати з іменинами і днем народження. Саме тому хрещених батьків обирають часто суто з меркантильних міркувань. Але цього не варто робити.

 

 

Хрещеними мають бути ті люди, які є практикуючими християнами, які ходять до церкви і живуть духовним життям. Часто можна почути: я не ходжу до церкви, але буду добрим хрещеним батьком. Чи так воно? Ні, зовсім не так.

Духовні батьки мають бути духовними порадниками, жити належним християнським життям і звернути увагу рідним батькам свого хрещеника, якщо вони пригнічують духовний розвиток дитини. Вони мають бути тими, до кого можна буде прийти за порадою.

Саме таким мав бути першорядний критерій вибору хрещених, а не те, чи зможуть вони добре обдаровувати.

Батьки, які хрестять дитину, мають обов’язок молитися за неї і бути добрими друзями, а ще – прикладом добрих християн. Бо діти завжди вчаться на прикладах.

Хрещені мають бачитись зі своїми дітьми точно не двічі на рік, мусить бути спілкування, зацікавлення, стосунки, спільна участь у Літургіях.  Не подарунки, а духовний супровід!

 

Якщо ви задумуєтесь над вибором хрещених батьків – подумайте про те, чи є ці люди активними християнами і чи зможуть вони допомогти вашій дитині знайти і пізнати Бога тоді, коли навіть вам це буде не під силу