Дивовижні ілюстрації українського художника

Дивовижні ілюстрації українського художника

Його дивовижні та незвичайні, барвисті і справді казкові ілюстрації заворожують і захоплюють, змушують забути про будні і зануритися в справжню атмосферу дитинства

Роботи відомого на  увесь світ українського художника-ілюстратора Владислава Єрко вражають своєю винятковою деталізацією. Все промальовано, і жодна деталь не випадкова на малюнку. Здається, що ці барвисті ілюстрації можна розглядати нескінченно, вивчати годинами. Не дивно, що Владислав Єрко в основному працює як ілюстратор книг і часто малює обкладинки, адже саме обкладинка книги і яскраві ілюстрації можуть розповісти про книгу куди більше, ніж сотні сторінок.

Народився Владислав Єрко в Києві в 1962 році. Ріс без батька, і в силу складних сімейних обставин в семирічному віці потрапив до інтернату. Але мати встигла прищепити синові інтерес до живопису, багато розповідаючи йому про визначних митців минулого, такий як Рубенс та Ель Греко.

Не маючи можливості отримати художню освіту, Владислав навчався в торговому училище на оформлювальному факультеті, після якого продовжив навчання на кафедрі «Мистецтво книги» Київської філії Львівського поліграфічного інституту ім. І. Федорова, де, провчившись 6 років, відмовився захищати диплом, серйозно посварившись з викладачами. Однак, до цього моменту Єрко вже був членом Спілки художників України. Що зайвий раз підтверджує — справжній талант криється не в дипломі, а в майстерності та завзятості.

Ще до розвалу Радянського Союзу, Єрко встиг попрацювати в різних видавництвах, де художник мав можливість відточувати свої навички. Крім ілюстрацій, Владислав малював кіноплакати, один з які приніс йому в 1987 році Другу премію Московського Міжнародного конкурсу плаката.

Але по-справжньому розкритися таланту ілюстратора судилося в середині 90-х років, коли він починає співпрацювати з видавництвом «Софія», для якого створює обкладинки до книг Карлоса Кастанеді, Пауло Коельйо та Річарда Баха, які зробили ім’я художника знаменитим, а самого його — авторитетним фахівцем у цій галузі.

На початку 2000-х Владислав почав співпрацювати з видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га», що спеціалізується на випуску літератури для дітей. Інтерес до ілюстрації дитячої літератури носив не тільки професійний, але й особистий характер-художник серйозно захопився цією тематикою і створив ряд ілюстрацій за власною ініціативою.

Але київські видання їх відкинули, вказуючи на «складність» і радячи художнику бути простіше, «брати приклад з Діснея». Єрко, однак, не прислухався до їхніх порад і, як показав час, мав рацію: «Снігова королева» Андерсена з його ілюстраціями двічі видавалася англійською мовою і в 2005 році потрапила до трійки найбільш продаваних книг в Англії напередодні Різдва. А відомий бразильський письменник Пауло Коельйо, побачивши ілюстрації Владислава, назвав їх найкращими з усіх, які потрапляли на сторінки його книг.

Також цікавим фактом є те, що до Дня Незалежності України в 2014 році Владислав Єрко розробив святковий логотип для української сторінки Google. Багато мільйонів українців змогли побачити, як традиційний напис Google перетворився на фруктовий сад з елементами українського стяга. Автор зобразити дітей, що є символом нової України, які прагнуть жити чесно та щасливо, в достатку та мирі.