ТЕСТ-ДРАЙВ: Toyota Land Cruiser Prado - красень із брутальним зовнішнім виглядом і завидним позашляховим потенціалом, що отримав усенародну любов

ТЕСТ-ДРАЙВ: Toyota Land Cruiser Prado - красень із брутальним зовнішнім виглядом і завидним позашляховим потенціалом, що отримав усенародну любов

Позашляховик Toyota Land Cruiser Prado давно став для «нашого брата» невід'ємним атрибутом самодостатності та вседозволеності. Солідна світлодіодна оптика, гранований капот, агресивного вигляду решітка радіатора й бампери. Хром, глянець, світлодіоди — усе, як у найкращих традиціях заможного життя!

Його стихія — це дороги без асфальту, адже він упорається з усіма проблемами, які траплятимуться на його шляху. При цьому на звичайній дорозі автомобіль також «поводиться» упевнено. Задня пневмопідвіска відмінно згладжує нерівності — ями не змусять вас різко зменшувати швидкість. Керованість просто бездоганна, та й авто надто вже не розгойдується, відсутність кренів. Адже за його розмірів — це неабияке відкриття!

Ми проїхали на Prado понад 1500 км, і я щойно збагнула, чому цей красень із брутальним зовнішнім виглядом і завидним позашляховим потенціалом отримав усенародну любов.

У нашому розпорядженні — авто з дизельним двигуном 2.8 D-4D і 6-ступінчастою АКП, 177 к. с, комплектації Premium. Чекати на стрімке прискорення від Prado з таким агрегатом не варто. За відчуттями, саме за заявлені 12,7 секунди автомобіль і розганяється. Та й загалом треба розуміти, що рамний позашляховик для цього не призначений.

Дуже рівний розгін, незначне запізнення первинної реакції на газ, ледь відчутний цокіт від двигуна у салоні, і при цьому швидке перемикання коробки.

Кермо обладнане зручними перемикачами, «поблукати» радіостанціями чи меню бортового комп'ютера та не заплутатися можна без зайвих зусиль, прийняти дзвінок — узагалі миттєва справа.

Так, клавіш чимало, але вони чітко розділені за логічними блоками. Зверху — мультимедійка з 8-дюймовим тачскріном, нижче — кліматичний блок, під ним — органи керування позашляховою здатністю і знайомими вже асистентами. Екран мультимедійної системи вельми інформативний та зручно розташований посередині, але за поганої погоди може блікувати, тому кут нахилу інженери Toyota вибрали не найвдаліший. Звісно, це некритично, однак про це бажано згадати..

Місця тут більш ніж достатньо, тож можна величаво улаштуватися, ледь не закинувши ногу на ногу. Окремий кліматичний пристрій із підігрівом крісел створить «свою атмосферу».

Щодо приємних моментів: при виході на крейсерський режим витрата пального залишається майже такою самою, як і в ECO, не перевищуючи 10 л на сотню, і це для надважкого Prado.

Іще одна новація — пакет безпеки Toyota Safety Sense. На наших автошляхах з усіх її компонентів, як на мене, доцільніше залишити круїз-контроль із підтримкою безпечної дистанції, систему попередження про фронтальне зіткнення з екстреним гальмуванням, автомат перемикання дальнього світла на ближній та систему розпізнавання дорожніх знаків. Сигналізатор перетину дорожньої розмітки та стомленості водія за наших умов навряд чи виправданий. Зупинку й випити кави бортовий комп'ютер нам пропонував досить часто ;-)

Пам'ятайте про безпеку ваших дітей! Застосування дитячих автомобільних крісел для дітей до 12 років і зростом нижче 145 см забезпечує не тільки безпеку дитини в поїздці, але і є обов’язковою вимогою ПДР!

Отже, їздити по бездоріжжю Prado може впевнено та швидко, і в цьому сьогодні я переконалася на всі сто. Головне — вчасно відімкнути електронних «помічників», натиснути на газ, кермувати й не озиратися. То хіба ще віднайдеться такий автомобіль, який надасть неймовірне відчуття вседозволеності?

За це його й люблять.

Місце зйомки Mirotel Resort & Spa. Щиро дякуємо за гостинність!