Сімейний відпочинок в Закарпатті: де обов’язково варто побувати і що варто побачити в першу чергу

Сімейний відпочинок в Закарпатті: де обов’язково варто побувати і що варто побачити в першу чергу

За кількістю природних та історичних пам’яток мало який регіон може скласти конкуренцію Закарпаттю. Відтак ні для кого не секрет, що Закарпаття – одне з найулюбленіших місць відпочинку українських туристів.

Все більшої популярності набуває тема сімейного відпочинку. Варіантів є безліч: починаючи від походів в гори і закінчуючи дегустацією відомих страв закарпатської кухні. Найперше, чим відоме та багате Закарпаття, – це гори.

Вже починаючи з травня, варто усією сім’єю запланувати похід у гори. Гимба, Пікуй, Стой, Стримба, Піп Іван, звісно Говерла – це лише кілька закарпатських вершин, які варто підкорити.

Також у цьому регіоні (а саме – в західній його частині) є чимало річок. Серед найбільших – Тиса, Боржава, Уж та Латориця.

Сплави річками, це не лише чудова ідея для сімейного відпочинку, це ще гострі відчуття, хвилювання, командний дух та мистецтво управління процесом сплаву на річках гірського краю. Більше про Сплави та рафитинг в Карпатах.

Якщо буде сприятлива погода, то варто сплавитися Тисою або зробити спільний виїзд і гарно провести час на березі Латориці.

Хоча б раз варто всією сім’єю побувати на унікальному озері Синевир, якому, як відомо, близько 10 тисяч років.

Озеро СиневирА дітей особливо вразить оленяча ферма біля м. Хуст, котра не має аналогів в Україні. Ферма унікальна тим, що тварин розмножують не заради м’яса чи шкіри, а задля відвідувачів і мандрівників, а також для того, щоб видобувати протираковий медпрепарат пантокрин.

Замки Закарпаття приваблюють туристів чи не найбільше. Серед тих, які варті особливої уваги, звісно ж, є Чинадіївський замок, замок Паланок, Ужгородський та Невицький замки, а також палац Шенборнів.

ПаланокПлюси екскурсії замками очевидні: естетичну насолоду гарантовано, можна дізнатись багато цікавого, а дітям точно буде що потім розказати в школі.

Обов’язково треба відвідати одне з 7 природних чудес України, а саме – «Долину Нарцисів», а також Боржавську вузькоколійку та унікальну чайну плантацію в м. Мукачево, яка зараз має статус заповідника.

Відвідайте унікальний центр культури виноробства Закарпаття – Чизай. Тут дорослі та діти зможуть почути про процес виготовлення вина, відвідати музей виноробства та виноградарства “Чизай”, дорослі продегустувати унікальну колекцію сортових вин Закарпаття, а діти скуштують виноградний сік. Подробиці на сайті Чизай.

Тепер кілька слів про гастрономію. Якщо є бажання усією сім’єю продегустувати сир, то однозначно варто їхати в Селиську сироварню. Там можна не лише посмакувати сиром, а ще й побачити весь процес його виробництва.

Закарпатські страви – це взагалі окрема тема. Чого лиш вартують банош, токан або шовдарь. Страви місцевої кухні є майже в кожному закладі харчування у будь-якому місті області.

Ось ще кілька місць, куди, скоріш за все, одноголосно погодяться поїхати всі члени вашої сім’ї.

  • Пилипець (хоч селище більш відоме як зимовий курорт, але гарно провести час тут можна і влітку, тим більше, є можливість поїздити на гірських велосипедах)
  • Поляна та Свалява (тут розміщено багато санаторіїв з парками, є мінеральні джерела, чудове гірське повітря)
  • Солотвинські озера (їх називають закарпатським «Мертвим морем», а кількість відвідувачів влітку тут надзвичайно велика)
  • Воєводино, курорт, що створений для сімейного відпочинку, з найбільшою кількістю ідей, для активного відпочинку;
  • Рахів (у більшості приїжджих асоціюється із гірськими прогулянками та пішохідним туризмом, а ще надзвичайно приваблює неповторна кухня та колоритні фестивалі, які проходять тут наприкінці літа і на початку осені, серед яких найвідомішими є «Гуцульська бринза» та Міжнародний гуцульський фестиваль).

Як бачимо, ідей для сімейного відпочинку в Закарпатті є безліч. Головне – виділити час, завершити або тимчасово відкласти всі справи і організувати чудову подорож.