Мандруємо Україною: ТОП-10 найкрасивіших водоспадів

Мандруємо Україною: ТОП-10 найкрасивіших водоспадів

Справжньою окрасою української природи є численні мальовничі водоспади. Подорож до одного з таких водограїв стане чудовим доповненням до кожної мандрівки Україною

Водоспад Шипіт, Пилипець

Водоспад Шипіт – одне з семи природних чудес України і найкрасивіший водоспад на Закарпатті. Шипіт причаровує всіх своєю незвичайною природною красою. З підземного джерела на горі Великий Верх, висота якої 1598 м, починає свій шлях невеликий потічок Плошанка. Мальовничою ущелиною водоспад спадає численними каскадами з 14-ти метрової висоти, несучи свіжість і прохолоду.

Помилуватись красою гірського водоспаду приходять тисячі туристів. Тут завжди людно, адже Шипіт красивий будь-якої пори року. Біля відомого водоспаду працює двомісний крісельний підйомник. Підйом в гори дасть можливість насолодитися незабутніми краєвидами та зробити чудові панорамні фотографії. На вершині гори Гимба можна прогулятися і помилуватися мальовничими вершинами Боржавського хребта, а ще випити кави або карпатського чаю у колибі.

Водоспад розташований на північних схилах гірського масиву Боржавських полонин біля підніжжя гори Гимба, що у селі Пилипець Міжгірського району.

Водоспад Джур-Джур, Алушта

Джур-Джур – один з найбільш великих і красивих водоспадів у Криму. Водоспад знаходиться на річці Східний Улу-Узень, що бере початок в ущелині Хапхал. У верхів’ях гирло річки спускається величезними сходами. Найвища з них – 15 м знаходиться на висоті 468 м над рівнем моря і утворює водоспад. Витрати води найбільші з усіх кримських водоспадів: 230 л на секунду. Вода спадає кількома прямовисними струменями у невеличке озерце і звіди тече до гирла Улу-Узеня, перетинає село Генеральське і прямує до моря. Джур-Джур досить шумний і сама назва говорить про це, адже у перекладі з татарської Джур-Джур означає дзюркотливий. Водоспад не вичерпується навіть у найбільш посушливі роки, а температура води не перевищує +10-11°С.

Шолохівський (Токівський) водоспад, Дніпропетровщина

Шолохівський або Токівський водоспад – одне з найгарніших місць у Дніпропетровській області. Живописний оазис, що розкинувся серед мальовничих пагорбів, щороку приваблює багато туристів. Водоспад прекрасний в будь-яку пору року, та найкраще відчути його силу і красу можна навесні, коли бурхливі потоки особливо повноводні.

Виник цей водограй у мезозойську еру на виступах червоного граніту, через це його у народі ще називають «Червоне каміння». Розташований Шолохівський водоспад у нижній течії річки Кам’янки (притока річки Базавлук) біля села Токівське Апостолівського району поруч Токівського гранітного кар’єру.

Женецький водоспад або Гук, Івано-Франківська область

Женецький водоспад знаходиться в Українських Карпатах між масивами гірських хребтів Хом’як-Синяк та Явірник неподалік сіл Татарів і Микуличин Івано-Франківської області. Розташований цей мальовничий водограй на території Карпатського національного природного парку на висоті близько 900 метрів над рівнем моря.

Води Женецького водоспаду беруть свій початок на потоці Женець, що є лівою притокою гірської річки Прут. Він є одним з найвищих водоспадів у Карпатах, його води спадають з однокаскадного виступу заввишки 15 метрів.

У народі цей водоспад отримав назву – Гук, оскільки є дуже стрімким та гучним. На території довкола Женецького Гука є облаштовані оглядові майданчики, з яких відкривається чудовий вид на водограй. А стежини, що ведуть прямісінько до підніжжя водоспаду обставлені міцними перилами, що дозволяє підійти до Гука дуже близько.

Джуринський (Червоногородський) водоспад, Тернопільщина

Джуринський або Червоногородський водоспад – це гідрологічна пам’ятка природи і одне з найкрасивіших місць України. Водограй спадає трьома мальовничими каскадами і загальна його висота понад 16 м. Знаходиться це диво природи на річці Джурин, що протікає між селами Нирків і Устечко на Тернопільщині.

Водоспад Скакало (Чинадіївський), Чинадієво

Скакало – гірський водоспад в Українських Карпатах, у межах Вигорлат-Гутинського вулканічного масиву. Розташований в урочищі Нижнє Грабовище, поруч смт Чинадієво на Закарпатті. Цей водоспад є гідрологічною пам’яткою місцевого значення, а утворився він на місці виходу на поверхню вулканічних порід, про що свідчать скельні стрімчаки в глибині лісу з боків водоспаду. Вода спадає трьома ступенями висотою понад 4 м, утворюючи каскад струмків, що немов скачуть з каменя на камінь, через що водоспад й отримав таку жартівливу назву.

Водоспад Пробій, Яремче

Пробій або Яремчанський водоспад – найповноводніший природній водоспад України, розташований на річці Прут у курортному містечку Яремче. Водоспад Пробій складається з кількох каскадів, перепад яких сягає восьми метрів. Але захоплює не стільки його висота, скільки неймовірна потужність і сила гірської води.

Яремчанський водоспад зручно оглядати з мосту, що знаходиться прямо над водограєм. Біля підніжжя водоспаду завжди людно, адже Яремче та Пробій – одне з найпопулярніших і найбільш відвідуваних туристичних атракцій у Карпатах.

Манявський водоспад, Івано-Франківська область

Манявський водоспад висотою 18 м є одним з найвищих в Україні. Він знаходиться в Українських Карпатах, в невеличкому селі Манява Богородчанського району (Івано-Франківська область). В селі є пам’ятник архітектури – Манявський скит XVII століття, поблизу якого б’є цілюще джерело, а вище від нього, на річці Манявка, спадає каскадами гірський водоспад. Долина річки Маняви оточена казковими краєвидами і сюди варто приїхати, щоб отримати незабутні враження і відчути справжню красу дикої природи Карпат.

Учан-Су, Крим

Водоспад Учан-Су – найвищий не тільки в Криму, але й на Україні, його висота сягає 98,5 м. Це диво природи знаходиться за 8 км від Ялти, серед величних скель і вікових сосен на території Ялтинського державного гірсько-лісового природного заповідника. Над водопадом Учан-Су по дорозі з Ялти на Ай-Петрі знаходиться Орлиний заліт – скеля з видовим майданчиком.

Учан-Су бере свій початок з вод однойменної високогірної ріки, яка утворюється біля підніжжя гори Ай-Петрі і впадає в Чорне море. У нижній течії річка утворює ще три невеликі водоспади, але найбільш вражаючим та найкрасивішим водоспадом є безумовно Учан-Су.

При падінні водограй Учан-Су утворює два каскади, на одному з них розташована невелика споруда з водозабором і скульптурою орла на даху. Звідси вода надходить у Могабинське водосховище (300 тис. м³) і потім використовується для водопостачання Ялти.

Учан-Су у перекладі з татарської означає – «вода, що летить», а стародавні греки називали цей водоспад – Кремасто-Неро, що означає «висяча вода».

Срібні струмені, Крим

Водоспад Срібні струмені розташований посеред вікового букового лісу на річці Сари-Узень поблизу Великого Кримського каньйону. Цей мальовничий водоспад серед дикої природи нагадує величезний музичний інструмент, а вода збігає, немов срібні струни. Такий ефект «срібних струменів» дає порослий мохом туфовий майданчик. В глибині водоспаду є природний грот з двома входами.

Знаходиться водоспад в урочищі Чаїн-Су, неподалік від автошляху Т 0117 Бахчисарай — Ялта, а найближчий населений пункт – село Соколине, Бахчисарайського району.