Найстаріші вищі навчальні заклади України в минулому і зараз

Найстаріші вищі навчальні заклади України в минулому і зараз

Не кожна держава може пишатись такою кількістю вищих навчальних закладів, заснованих з 16 по кінець 19 століття, які і сьогодні успішно щороку випускають десятки тисяч фахівців. В Україні таких університетів аж 9!

1. Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» є наймолодшим серед найстарших. Заснований 1898 року. Часто у рейтингах є найбільшим за чисельністю студентів, нині там навчається більше 30 000 чоловік. Не дивлячись на поважний вік, КПІ один з найактивніших навчальних закладів України у питаннях реформи вищої освіти.

2. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» заснований у 1885 році. Альма-матер багатьох видатних вчених, академіків та професорів. Сьогодні там числиться близько 26 тисяч студентів. Є одним з найпрестижніших технічних ВНЗ в Україні.

3. 1882 року закінчили будівництво Резиденції митрополитів Буковини і Далмації, яке тривало 18 років. З 1873 року указом імператора Австро-Угорщини Франца Йосифа на базі теологічного інституту було засновано університет. Сьогодні це Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, який справедливо можна вважати архітектурно найпомпезнішим вищим навчальним закладом.

4. Одеський національний університет імені І.І. Мечникова заснований у 1865 році під назвою Імператорський Новоросійський університет.Останні роки актуальним є досліджувати історію Одеської школи, що сформувалась на базі, перш за все, університету імені Мечникова.

5. 28 серпня 1834 року Київський університет прийняв перших 62 студентів. Початково діяв лише один філософський факультет. Нині ж Київський університет імені Тараса Шевченка налічує 13 факультетів, 8 навчальних інститутів, 1 навчально-науковий центр, де навчається близько 20 тис. студентів.

6. Діяльність двох нобелівських лауреатів, фізика Лева Ландау та біолога Іллі Мечникова, пов’язана із ще одним вищим навчальним закладом, якому більше як два століття. Харківський національний університет імені Василя Назаровича Каразіна був заснований у 1804 році.

7. Історія Львівського університету ім. Івана Франка бере свій початок ще у 1661 році, коли Як ІІ Казимир надав Львівському єзуїтському колегіуму «гідність академії і титул університету». За більш як три з половиною століття зі стін цього університету випустилось більше 700 видатних науковців, політиків, письменників, культурних та громадських діячів.

8. 1615 вважається роком заснування Києво-Могилянської академії. Однак лише у 1658, на той час, Києво-Могилянському колеґіуму надали юри­дичних прав вищої школи і титулу «академія». Згодом Російська Імперія всіляко перешкоджала розвитку навчального закладу. Історія доволі терниста і заплутана, але не дивлячись ні на що, восени велике свято – Національному університету «Києво-Могилянська академія» виповнюється 400 років.

9. Національний університет «Острозька академія» – один з найстаріших навчальних закладів Європи і найстаріший в Україні. Заснована у 1576 році. На той час академія була надзвичайно прогресивною: там вивчали 5 іноземних мов та більше 10 дисциплін. При академії була потужна друкарня, саме там видали греко-слов’янський «Буквар» — перший український підручник (1578) та першу повну слов’яномовну «Острозьку Біблію»(1581).