Топ-5 книг, які допоможуть підліткам повірити в себе

Топ-5 книг, які допоможуть підліткам повірити в себе

Підлітки гостро переживають події у своєму житті. Найменша сімейна сварка, розлучення із коханими, смерть близької людини: це може стати причиною розпачу молодої людини. Батькам і дітям важко знайти спільну мову у цей період. 30-річний український письменник Ігор Зарудко, назвав 5 книг, які варто запропонувати підліткам, аби мати з ними тісніший зв'язок.
 
"Підібрав трохи книжок, які допоможуть пережити можливі родинні негаразди. Вони - про розлучення, смерть, життя. Вчать, що головне - віра і витримка, сподівання і перемога, надія і зрештою родина", - розповів письменник.
 
Марк Лівін "Бабине літо", видавництво Віват
 
"Добра і сумна книжка розповідає про 10-річного хлопчика Ждана, який приїхав на літо до бабусі й дідуся, бо мама з татом вирішили розлучитися. Він дивиться на світ, ніби такий звичний, і розуміє – світ змінюється. Його чому? і як? уже значно складніші.
 
Книга вчить: у будь-якій кризовій родинній ситуації все одно плекай добро у власному серці. Воно здатне розтопити найміцнішу кригу".
 
Крістіне Нестлінгер "Маргаритко, моя квітко", видавництво Урбіно
 
"Чого лише не відбувається в житті Маргарити-Марії Закмайєр або ж просто Маргаритки. У 14 героїня книги – звичайна товста дівчинка, а її найбільша проблема – пережити черговий урок фізкультури. Коли дівчині виповнюється 15, життя стрімко змінюється, бо її батьки розлучаються. Разом із мамою дівчина переїздить до іншого помешкання, а тато залишається з її молодшим братом Гансиком. Щоправда, коли їй виповнюється 17, родина знову возз'єднується. Та в Маргарити - нова проблема. Дівчина подобається одразу двом хлопцям, а от кого любить вона сама, красунчика Флоріана чи розважливого, спокійного Гінцеля?
 
Книга вчить: попри всілякі сімейні чвари, ви завжди можете поговорити зі своїми батьками. Коли батьки сваряться між собою, це зовсім не означає, що вони сваряться з вами. Ваш діалог лишається в силі".
 
Андрій Бачинський "140 децебелів тиші", видавництво Старого Лева
"В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не лише батьків і сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха.
 
Книга вчить: ми не маємо права списувати з рахунків людей, які злим жартом долі потрапили у зовсім інший світ соціуму – людей із вадами. Навпаки наш діалог має підтримуватись та якомога голосніше звучати, щоб почули й ті, хто не хоче цього чути, закриваючись повсякденними справами і власними відмазками".
 
Р. Дж. Паласіо "Диво", видавництво Віват
 
"Головний герой роману "Диво" – п'ятикласник Огест Пуллмен, що має рідкісну хворобу. Риси обличчя хлопчика наче переплутані. Зазвичай це викликає в людей жах. Аж ось дитина потрапляє до звичайної школи, де на неї чекають нові труднощі, знайомства та ще багато чого. Читачі дізнаються, що почуття гумору й дружба можуть створити справжнє диво в житті людини.
 
Книга вчить: у будь-якій ситуації лишайтесь самими собою. Це не лише викликає повагу в оточуючих, а й принесе плоди".
 
Ольга Купріян "Солоні поцілунки", видавничий центр Академія
 
"Мілка і подумати не могла, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем. На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким: сім'я, власна зовнішність, оцінки, стосунки зі звабливим хлопцем та порозуміння із близькою подругою. Мілка зрозуміє: не можна ступити й кроку, щоб не скривдити чиїхось почуттів. Дівчині доводеться обирати між трьома закоханими в неї хлопцями. Визнавати свою провину. Гірко ридати. Сміятися до кольок у животі. Кохати не того, хто цього вартий. Отримувати по заслузі. Мілка та її друзі ходять до школи й на танці, кохають, сміються, помиляються. Потайки від дорослих п'ють алкоголь і думають про секс. Вони — звичайні підлітки зі звичайними проблемами й переживаннями, які шукають себе.
 
Книга вчить: одному з найважливіших для дорослої людині вмінню – вмінню вчасно відпускати: вчорашніх друзів, недавніх коханих, важкі обставини, що минули. Завжди потрібно рухатись далі, оперуючи вже власним досвідом".