Закулісся дитячих таборів МрійДій. Інтерв'ю з командою та дітьми. Дізналися найцікавіше

Закулісся дитячих таборів МрійДій. Інтерв'ю з командою та дітьми. Дізналися найцікавіше

Травень захоплює своїми барвами кольорів й ароматів, а це гарний знак, аби замислитись над тим, який літній табір обрати для дітей, щоб було цікаво, пізнавально, а якщо на свіжому повітрі та в безпечному місці — то взагалі ідеально.

З MRIYDIY ми давні друзі, тож прямуємо за порадою до професіоналів.

Про рафтинг у Карпатах, походи в гори за лохиною, тренування на виживання в природних умовах, про Капсулу часу та Аватара нам розповіли команда таборів MRIYDIY та діти, які є вже пристрасними кемперами :)

 

Я вже багато років займаюся з дітьми. Це моє покликання. Це мене дуже наповнює та мотивує. Це напрям, який приносить мені неабияке задоволення. Саме тому я тут і саме тому MRIYDIY, де маю змогу реалізувати свої найсміливіші мрії.

Усі табори в нас поділені за специфікою. Наприклад, осінні містичні та фантастичні — у тематиці Halloween. Діти це дуже полюбляють.

Зимові табори — це зазвичай святкування, театралізація, традиції зимових свят у Карпатах. Цього року ми святкували Меланку, а торік влаштували театральну виставу «Вертеп».

Весняні табори в нас присвячені відновленню насамперед психологічному розвитку, екотематиці, набуттю корисних звичок, напрям має назву "SpringUp" - що обумовлює весняне пробудження. Програма наповнена розвиваючими творчими заняттями, проводили психологічні тренінги з відновлення, готували смузі-коктейлі цієї весни та прищеплювали любов до корисних звичок.

 

Емоційне відновлення

Ми маємо потужний психологічний напрям у таборах, де проходять мрієтерапію в «майстерках». Дуже доречно, що деякі ідеї ми втілюємо в таборах, а потім використовуємо у школі. Скажімо, минулого літа з дітьми спробували нейрографіку, долучаючи психолога. Також чудово працюють арт-терапевтичні малювання, картини афірмації, пляшечки з мріями, новорічні кулі з мріями, мапи бажань.

Цього літа напрацьовуємо рефлексійний блокнот, де лідери, керуючись ним, проводять заняття, відстежують трекери емоцій та корисних звичок.

У нас цікаві й атмосферні «майстерки», діти їх обожнюють.

Яка команда працює з дітьми

Для мене дуже цінно знайти ідейно та емоційно своїх людей і правильно вибудовувати з ними роботу, адже кожен є яскравою особистістю, фахівцем у своїй сфері.

У нас завжди неймовірно класна команда. Я дуже це ціную і загалом вважаю, що основне в таборах — це люди. Люди створюють атмосферу. Важливо те, щоб цим людям подобалось те, чим вони займаються.

Моя робота полягає в тому, аби створити цікаву програму, і я можу взагалі не їздити в Карпати, але!.. Ми живемо цими таборами. Ми туди їдемо, бо нам цього хочеться. Тому що кожна зміна — це ніби нове життя, якась нова сторінка. Після кожного табору кожен із нас повертається зовсім іншим, і це дуже зближує людей, коли ти маєш певний спільний досвід.

Як створюється програма

Створення програми — це передусім творчий процес, і це може тривати навіть одну хвилину, коли у твоїй голові чітко сформувалася картинка до насичених тижнів, коли ти зважуєш усі за і проти в пошуках того самого…

Інколи я бачу певне зображення, на яке тематично маю визначену основу чи декілька, а оскільки я методолог, то мені вдається поєднувати абсолютно різні несуміжні речі.

До того ж я маю культурологічну та режисерську освіту, а отже, різні види мистецтва, культури, старовини мені особисто дуже подобаються, і тому мені легко створювати програми, бо якраз у них і поєдную власні інтереси. Мені також до вподоби фільми й мультфільми, зокрема фантастичні, та й загалом я людина, яка завжди всім цікавиться. Тож тепер, аби не відставати та бути в тренді, у тематиці інтересів наших дітей — додалися «Тік-ток» та відеоігри.

Наприклад, зараз я готую тематичний напрям таборів літнього сезону, який має назву «Нестримні», він був схожим на, так би мовити, «виживання». Я просто проходила всі популярні відеоігри на «виживання» для дітей, аби зрозуміти суть, щоб усе найцікавіше інтегрувати в програму.

Я дуже люблю вік дітей до семи років. Вони вірять у дива та дуже відкриті. Для них табори - це взагалі окремий казковий світ. Тут можна фантазувати як завгодно!

Напевно, надважливо в цій роботі — це робити так, як би ти хотів, щоб зробили саме для тебе, ставити себе на місце дітей. Такі програми я готую для пришкільних таборів, які проходять в стінах шкіл MriyDiy в Києві та Львові для дітей віком 5-12 років.

Для мене також важливі деталі. Нашою родзинкою таборів я вважаю вечірки, теж мені до вподоби. Щовечора це нова активність, і тематичні заходи є унікальними кожної зміни. Аватар або Атлантична тематика, фотозони, медузи. Діти дуже чекають на ці вечори, беруть із дому костюми, готуються, але, як на мене, вагомими є якраз оце відчуття любові та чудова атмосфера.

Дуже приємно, що завжди в таборі є діти, які дуже люблять допомагати, бути долученими до процесу створення декору й самої організації. Цікавий та важливий для дітей та дорослих творчий процес, адже це зовсім інший рівень спілкування за спільною діяльністю.

Кожен табір — це, авжеж, емоційне, фізичне та моральне виснаження, та коли ти бачиш емоції дітей, то це найбільша вдячність, що надає тобі наснаги й приносить неабияке задоволення.

Викладачі та вся команда поважають і люблять дітей. Моя колега Альона, з якою сьогодні ви також матимете змогу поспілкуватися, полюбляє вирішувати проблеми дітей. Їй цікаво працювати з дітьми, яких щоб інтегрувати у процес, необхідно добре постаратися. Це її суперсила.

Коли діти відчувають, що в них вірять і точно впевнені, що вони з усім упораються, їх справді люблять, поважають, бо вони є унікальними, цікавими, їх чують і з ними спілкуються, як із дорослими, — діти зовсім по-іншому відкриваються.

Про побут і безпеку

Це щоразу готельний комплекс, де діти живуть зі своїми друзями в номерах. Під час поселення враховують вік, інтереси, темперамент й індивідуальні побажання.

Це завжди територія з охороною та відеонаглядом, де є укриття, на зміні у нас 8-12 дорослих (залежить від кількості дітей), які чітко виконують свої обов'язки та контролюють безпеку дітей під час перебування в таборі.

З нами завжди є медичний працівник, до того ж варто зазначити, що всі діти мають медичне страхування.

Трансфер організовується залежно від того, яка кількість дітей прибуває та з яких міст, адже географія наших таборів та діти, які бажають їх відвідати, — це вся Україна.

 

Чим порадує літній сезон

Навесні у нас тривало відновлення, а літо буде сповнене зануренням у природу та пригоди.

Особливо зараз, як і в післяковідний період, пластунська тематика дуже популярна на ринку літніх таборів у всьому світі. Природа й активний відпочинок для дітей завжди є актуальними, надто пластунський напрям розвивати, провадити власну специфіку й наповнення.

Цього літа ми підготували цікавий пригодницький літній сезон — табір-легенда "Нестримні" із рафтингом та екскурсіями!

Щодня діти матимуть свій виклик, челендж. Вони поринатимуть в окреме середовище, матимуть свої умови для виживання, кожен загін матиме свою народність і тотемну тварину. Наприклад, вовки, сапсани. Щодня вони проходитимуть виклики в різній формі. Це може бути загальна гра, наприклад ігри патріотів на воді. Вони вдаватимуться до різних випробувань. Це може бути квест по локаціях або день виживання в дикій природі.

Легенди Карпат — перша зміна, друга зміна — Капсула часу, де діти поглиблюватимуться у прадавні часи і там будуть із цим пов'язані їхні всі челенджі. І третя зміна Джуманжі — стихії природи. Гра «закидатиме» у стихії природи.

Бронювання на табори вже відкрито, тож ви можете знайти їх за посиланням!

Ці програми таборів ми зробили абсолютно новими, унікальними, цікавими й вони ніколи не повторюватимуться.

Ваші діти точно їх запам'ятають на все життя.

 

Природа — це один із чотирьох методів відновлення. На цьому відновлювальному ефекті діти максимально чесно та відкрито себе проявляють і реалізовують свої потреби у свободі.

Моє задання, як психолога, як викладача з виживання, створити належні умови в природі, де дитина максимально комфортно себе відчуватиме. Хто хоче вогонь — будь ласка, вогонь. Хто хоче гамак та спокійний відпочинок — будь ласка. Хто хоче за дровами, трави збирати — йдемо. Хто нічого не хоче — окей, каремати, сонечко, лежиш.

Я маю можливість на природі дати дитині зону найближчого розвитку, те, що вона може умовно дослідити, і це її трішки покращить.

Тобто для когось похід у гори, наприклад, на годину, це вже буде дуже потужна трансформація. Важливо ходити в гори правильно, десь зупинитися водички пити, «прочитати» рельєфи, а десь просто помилуватися пейзажами. Таким чином, завдяки природі та психології, ми знаходимо можливість і відпочити, і щось більше в собі зрозуміти.

Усі ми пам'ятаємо в дитинстві, як багато ходили, лазили по деревах і використовували будь-яку можливість досліджувати світ. Насправді, психологічно, ми — останнє покоління, яке на певній межі технічної еволюції. Ми не мали мобільних телефонів і нам ніколи не було нудно!

Кожен похід унікальний. У поході емоції проявляються різні. Плач, злість, ненависть до мене, адже це фізично важке випробування. Це вольова еволюція дитини, де моє завдання — емоційна підтримка та правильна організація фізичного й психологічного комфорту.

Розкажіть про своє враження від таборів MRIYDIY? Що вам найбільше сподобалось і за що ви їх любите?

Моніка: Мені сподобалися різні квести, розваги, спорт і майстер-класи, діти в таборі та комфортні каремати. Усе сподобалось!

Марія: Так, мені дуже сподобалось, особливо коли ми сиділи біля вогнища, там смажили маршмелоу. Я хочу ще поїхати.

Кіра: Мені взагалі сподобалась атмосфера, і квест в темряві дуже запам'ятався.

 

Табори - це така історія, яку неможливо передати словами. Ти начебто на роботі, ти працюєш, але проживаєш у таборі щоразу якесь маленьке нове життя. І це життя, навіть якщо ти їдеш у наступний табір, воно все одно не повторюється, воно вже зовсім інакше. І це щоразу різні емоції. Ми їх любимо всім своїм серцем, саме тому викладаємося сповна в кожному сезоні та в кожному таборі.

Діти дуже щирі. У таборі один з одним ми можемо дійсно відкрито, проживаючи різні моменти, зближуватися. Десь ти як дорослий, десь ти як друг допомагаєш, у чомусь підстраховуєш або консультуєш у будь-яких проблемах, які виникають.

Якщо відповісти стисло, то MRIYDIY для мене — це натхнення. Це любов. Це місце, де ти отримуєш любов, і де ти можеш її проявляти.

Хочу в табір!

Хочу в табір MRIYDIY!

Хочу піти в гори, збирати лохину, дивитись на гори, співати пісні з друзями, а ввечері біля багаття просто дивитись на зоряне небо і Мріяти!

 

Ваша Alwaysbusymama

 

Розклад та програми таборів МрійДій 
Facebook 
Instagram 

 

 

Інтерв’юер: Альона Бондаренко FacebookInstagram

Редактор: Лариса Сонько