100 професій майбутнього

100 професій майбутнього

Джерело: Освіта нова

РБК Тренди вивчив прогнози футурологів, і склав список найбільш затребуваних професій в найближчі 30 років. Це професії з 19 галузей: від медицини і транспорту до культури і космосу. Нижче поданий перелік зі 100 професій майбутнього – результат аналізу прогнозів футурологів і дослідників по всьому світу. 

Навіщо стежити за професіями майбутнього

Якщо не освоїти професію майбутнього зараз, вас замінять роботом або штучним інтелектом, тому в майбутньому ви залишитеся без роботи. За даними доповіді Jobs of Tomorrow, більш 75 млн людей у ​​світі можуть залишитися без роботи через роботизацію та автоматизацію.

В  Оксфорді вважають, що роботи будуть виконувати половину всієї рутинної роботи вже через 15-20 років. При цьому 53% працівників упевнені , що їх робота сильно зміниться або застаріє в наступні десять років, а 77% людей будуть переучуватися і міняти професію. 

Професії майбутнього в медицині

Щоб продовжити життя і поліпшити його якість, будуть потрібні фахівці найширшого профілю: від лікарів, які лікують хворих на відстані, і персональних менеджерів здоров'я до професіоналів в області генетики і трансплантології.

1. Онлайн-терапевт – лікар, який проводить попередню діагностику пацієнта, щоб виявити у нього ознаки хвороби і відправити до потрібного фахівця. Він перевіряє, як йде терапія і рекомендує заходи для профілактики захворювань онлайн.

2. Експерт з персоніфікованої медицині – фактично, звичайний лікар, але з поглибленими знаннями в генетиці: вміє проводити і інтерпретувати тести ДНК.

3. Біоетика – фахівець на стику медицини, технологій і права. Організовує комунікацію між людиною або його родичами і лікарями, юристами, генетиками, щоб вирішувати складні медико-біологічні випадки.

4. Розробник кіберпротезів та імплантів – інженер-медик, який працює спільно з дизайнерами та робототехніками над створенням біонічних протезів.

5. Спеціаліст по імплантах мозку.

6. Медичний маркетолог.

7. Інженер-генетик.

8. Спеціаліст по біохакінгу і програмованому здоров'ю.

9. Оператор медичних роботів.

Професії майбутнього в екології

Фахівці, зайняті охороною навколишнього середовища, в недалекому майбутньому будуть впливати на локальну погоду і глобальний клімат. Вони будуть з розумом і вигодою боротися із забрудненням планети і навіть навчаться давати точні короткострокові прогнози щодо землетрусів та інших стихійних лих.

10. Фахівець зі зменшення екологічного сліду.

11. Екопроповідник – просвітитель і наставник в області захисту навколишнього середовища і усвідомленого споживання. Може працювати як з організаціями, так і з окремими людьми, наприклад, зі школярами.

12. Інженер «зеленого» транспорту.

13. Спеціаліст з переробки.

14. Міський садівник.

15. Ековожатий.

16. Екоаудитор.

Професії майбутнього в інформаційних технологіях

ІТ – одна з найбільш швидкозростаючих сфер економіки. Цифрові технології проникли в усі сфери життя людини. Нас оточують дані, тому сфера інформаційних технологій гарантує робочі місця для фахівців, що уміють з ними працювати: від дата-журналіста до архітектора даних.

17. ІТ-проповідник – навчає та пояснює суть нових програм, просуває сучасні ідеї та скорочує цифровий розрив серед населення.

18. Дата-журналіст – фахівець, який аналізує і збирає великі дані, щоб потім на їх основі готувати статті, замітки та інші формати журналістських матеріалів, включаючи також інтерактивні.

19. Керівник цифрової трансформації.

20. Архітектор даних.

21. Цифровий лінгвіст – спеціаліст, який допоможе зорієнтуватися в інформаційному потоці, знищити непотрбну і обробити потрібну текстову інформацію.

22. Спеціаліст з ІТ-та ШІ-етики.

23. Утилізатор цифрового сміття.

Професії майбутнього в біотехнологіях

Галузь, що стоїть на стику живої та неживої природи. Експерти прогнозують безмежні можливості по створенню абсолютно нових мікроорганізмів, які допоможуть зробити значущі прориви в медицині, біології і суміжних сферах. Біотехнології допоможуть вирішувати проблеми людства за допомогою живих систем. Наприклад, створювати нові джерела енергії, матеріали і гени.

24. Біофармаколог.

25. Інженер в галузі синтетичної біології.

26. Проектувальник кіберорганізмів.

27. Спеціаліст по відродженню вимерлих видів.

Професії майбутнього в робототехніці

Близько 68% підприємців світового рівня вважають, що майбутнє бізнесу – це спільна робота людини і штучного інтелекту. Люди все активніше передають важку, небезпечну, монотонну і надточну роботу машинам. Але успіх глобальної роботизації буде безпосередньо пов'язаний з успіхами робототехників - тих людей, які будуть придумовувати і давати «професію» «розумним» помічникам, які супроводжують людину від народження і до глибокої старості.

28. Розробник роботів.

29. Юрист в сфері робототехніки.

30. Оператор роботизованих систем.

31. Інженер-композитчик.

Професії майбутнього в сільському господарстві

Сучасні технології – генетика, 3D-друк, штучний інтелект і роботи – звільнять мільйони людей, зайнятих в сільському господарстві, від важкої фізичної праці. Перенесуть вирощування овочів і фруктів з полів в міні-ферми на дахах міських багатоповерхівок і назавжди знімуть проблему масового забою худоби. Наприклад, м'ясо, вирощене в пробірці з однієї клітини тваринного або роздруковане на 3D-принтері, повторять всі смакові якості оригіналу.

32. Агрокібернетик.

33. ГМО-агроном.

34. Інженер з 3D-друку продуктів харчування.

35. Оператор автоматизованої сільгосптехніки.

36. Сільськогосподарський еколог.

Професії майбутнього в транспорті

Безпека, екологічність і ШІ-логістика – основні рушії змін у транспортній сфері майбутнього. Наземні служби будуть дистанційно керувати безпілотними морськими і повітряними транспортними засобами. Водії міського транспорту зможуть знайти найкоротший шлях за підказкою «розумних» доріг і оминати затори.

37. Проектувальник нових видів транспорту.

38. Професійний пілот дрона.

39. Юрист в сфері безпілотного транспорту.

40. Оператор крос-логістики.

41. Інженер безпілотної авіації.

Професії майбутнього в енергетиці і ресурсах

Чим швидше вичерпуються корисні копалини, тим активніше людство шукає їм заміну – нові і відновлювані джерела енергії. Фахівці цієї галузі навчаться виробляти енергію за допомогою погодних умов або руху людського тіла, зупиняючи руйнування планети.

42. Фахівець з альтернативних і відновлюваних видів енергії.

43. Метеоенергетик.

44. Дизайнер переносних енергозасобів.

45. Екоаналітик з видобувних галузей.

46. Розробник систем енергоспоживання

Професії майбутнього в будівництві

Чисті матеріали, робототехніка і штучний інтелект змінять підхід до будівництва цілих міст. Архітектори вже продумують енергоспоживання будинків так, щоб вони самі себе забезпечували за допомогою вітру, сонця і підземних вод. Будинки можна зібрати з готових елементів, надрукованих на 3D-принтері, а замовлення «розумної» техніки стане такою ж буденністю, як вибір нових шпалер і штор.

47. ВІМ-((Building Information Model – інформаційне моделювання будівельного об’єкту)-проектувальник.

48. Проектувальник інфраструктури «розумного» будинку.

49. Спеціаліст по перебудові та укріпленню старих будівельних конструкцій.

50. Проектувальник 3D-друку в будівництві.

51. Архітектор «зелених» міст.

Професії майбутнього в легкій промисловості

Модна індустрія майбутнього буде безпосередньо залежати від досягнень в суміжних високотехнологічних областях. Наприклад, фахівці легкої промисловості навчать взуття та одяг заряджати численні гаджети, вбудовані в повсякденний гардероб. Саме вони змусять джинси і кросівки «пратися» на ходу і допоможуть надрукувати одяг точно по фігурі.

52. Техностіліст.

53. Проектувальник нових тканин.

54. Спеціаліст по переробці одягу.

Професії майбутнього в соціальній сфері

Далеко не кожна людина зможе впевнено встигати за змінами, які чекає світ на порозі нової реальності. На допомогу прийдуть фахівці, які допоможуть знайти спільну мову з просунуненими сучасниками, «розумними» машинами і представниками інших культур. Наприклад, громадські модератори стануть посередниками між конфліктуючими сторонами або людьми з абсолютно різними поглядами.

55. Медіатор соціальних конфліктів.

56. Спеціаліст по адаптації людей з особливими потребами до роботи в інтернеті.

57. Соціальний модератор.

58. Спеціаліст з адаптації мігрантів.

59Спеціаліст з краудсорсингу суспільних проблем.

Професії майбутнього в сфері безпеки

Через численні кібератаки та витоки приватних даних безпека даних давно сталоо пріоритетом для будь якої компанії чи організації. За даними Cyberedge Group, в 2019 році 78% ІТ-фахівців повідомляли про кібератаки. Опитування The Myers-Briggs Company дає цифру в 64%. Всесвітній економічний форум в 2019 році назвав кібератаки та мережеве шахрайство в числі головних проблем, з якими стикається суспільство. Тому професії в сфері безпеки здебільшого будуть пов'язані з безпекою даних компаній і окремих людей.

60. Спеціаліст з кібербезпеки.

61. Кіберслідчий.

62. Спеціаліст з усунення системних екологічних катастроф.

63. Проектувальник особистої безпеки.

64. Аудитор і координатор безпеки.

Професії майбутнього в бізнесі і фінансах

Блокчейн і криптовалюта стануть буденним явищем в фінансах і бізнесі. При чому все ціннішими стають інші активи: час, інтелектуальна власність, інсайти і стратегії. Щоб бізнесу адаптуватися в майбутньому, доведеться вчитися його розуміти і прогнозувати, приймати швидкі рішення і працювати зі змінами.

65. Мультивалютний перекладач.

66. Операціоніст криптовалютного банку.

67. Оцінювач інтелектуальної власності.

68. Розробник персонального пенсійного плану.

69. Менеджер фонду по інвестиції в талановитих людей.

70. Тренд-вотчер – фахівець, який вивчає зміни в економіці, політиці, науці, культурі та суспільному житті, а потім на основі їх аналізу видає бізнесу стратегічні рекомендації.

71. Корпоративний антрополог.

72. Тайм-менеджер.

73. Менеджер з корпоративних портфелів венчурних фондів.

Професії майбутнього, пов'язані з дитячими товарами та послугами

Діти впливають на суспільство в цілому. Наприклад, улюблені мультфільми та відеоігри формують цінності, інтереси і уявлення про світ майбутнього покоління. Тому сервіси та товари для дітей майбутнього будуть розробляти як освітній продукт. Діти залишаються ключем до майбутнього для великих компаній і брендів, але що ще важливіше – для світового інтелекту і людства.

74. Експерт з образу майбутньої дитини – допомагає школярам сформувати персональні траєкторії розвитку, підбирає курси, гуртки і секції пропорційно їхнім інтересам і здібностям. Фактично, експерт на стику профорієнтації та педагогіки.

75. Архітектор трансмедійних продуктів.

76. Спеціаліст дитячого R&D.

77. Проектувальник дитячої робототехніки.

Професії майбутнього в освіті

Тепер ми живемо в контексті постійного безперервного навчання – Lifelong Learning. Щоб постійно вчитися і вчити, будуть потрібні нові інструменти і підходи. Загальноосвітня система навчання неминуче буде поступатися місцем персональноve підходу до кожного учня і студента. При цьому наставники і тьютори майбутнього будуть розпізнавати і розвивати таланти кожної окремої людини ще з раннього віку.

78. Розробник освітньої траєкторії.

79. Ігромастер.

80. Автор освітніх курсів на базі ШІ.

81. Персональний гід по кар'єрного росту.

82. Тренер по майнд-фітнесу.

83. Експерт з пошуку і розвитку талантів.

Професії майбутнього в масмедіа

У роботі фахівців по розважанню та інформуванню людей важливішим стає не стільки контент, скільки форма його подачі на стику реальних і вигаданих світів. А спільна творчість діячів культури і штучного інтелекту трансформуються в окрему область масмедіа.

84. Інфостиліст.

85. Дизайнер віртуальних світів.

86. Інженер доповненої та віртуальної реальності

87. Професії на стику креативних індустрій і штучного інтелекту.

88. Медіаполіцейський – співробітник правоохоронних органів на просторах Мережі. Бореться з протиправним контентом, кіберзлочинцями, в тому числі тими, хто скоює злочини проти особистості (кібербулінгу, сталкінг, інтернет-шахрайство).

89. Розробник медіапрограм.

90. Менеджер крос-культурної комунікації.

Професії майбутнього в культурі і мистецтві

Чим більше люди будуть передавати рутинну роботу машинам, тим більше приділятимуть уваги творчості, дослідженням, спілкуванню з іншими людьми і природою, а не задоволенню базових потреб. Зміняться цілі професійні галузі, але з'являться нові робочі місця в сфері культури і мистецтва. При цьому мистецтво буде грати все важливішу роль в суміжних сферах: освіті, туризмі, масмедіа.

91. Science-художник.

92. Куратор колективної творчості.

93. Артоцінювач.

Професії майбутнього в туризмі і готельно-ресторанній справі

Світова економіка росте, тому все більше людей можуть дозволити собі вирушити в подорож. Туристів стане більше, але місць на Землі більше не стає. Сфера туризму зіткнеться з викликом – задовольнити запити мандрівників і зробити все, щоб вони повернулися знову. Для цього доведеться переосмислити підхід до планування і організації подорожей, клієнтського сервісу та проектування просторів.

94. Режисер індивідуальних турів – фахівець, який розробляє програми відпочинку, спираючись на запити і можливості конкретної людини. Весь час туру він залишається на зв'язку і супроводжує клієнтів віртуально.

95. Консьєрж робототехніки.

96. Розробник інтелектуальних туристичних систем.

Професії майбутнього в космосі

Те, про що так довго мріяли фантасти, може здійснитися вже в найближчі десятиліття – людство приступить до завоювання далекого космосу.

97. Пілот комерційних космічних кораблів.

98. Гід в сфері космічного туризму – фахівець з розробки та підбору програми для мандрівників в космос, супроводжує туриста або групу під час подорожі і проводить екскурсію.

99. Інженер систем життєзабезпечення.

100. Вузькі фахівці в сфері космосу.

Як освоїти професію майбутнього

Щоб вибрати професію майбутнього, зосередьтеся на професіях зі списку, які вже потрібні роботодавцям. Наприклад, професія інфостиліста звучить красиво, але не допоможе знайти нову роботу в цьому році. А ось медичний маркетолог – професія майбутнього з реальним попитом в сьогоденні. Якщо вирішили змінити професійну область, присвятіть рік освоєнню нового, кидаючи всі сили на наявні навички.