«Це виклик, який цікаво прийняти». Як КМДШ-команда перейшла на освіту в онлайн форматі

«Це виклик, який цікаво прийняти». Як КМДШ-команда перейшла на освіту в онлайн форматі

Карантин для багатьох став періодом великих змін та трансформацій. Наші домівки стали офісами для батьків та школами для дітей. Онлайн-навчання – це супер-можливість для розвитку. Так, ми вже не будемо іншими. Ми будемо гнучкішими, адаптивними та впевненішими в тому, що немає нічого неможливого.  А чи не це головні навички сучасної успішної людини? Саме час їх потренувати, вдосконалити та показати чудовий приклад нашим дітям.

 

Ми поспілкувалися з директорками  КМДШ-шкіл (Креативна Міжнародна Дитяча Школа) в різних містах України. Пані Ірина Якуніна, Лідія Фісунова та Мар’яна Дмитрів про перехід на освіту в форматі онлайн, основні виклики, нічні конференції, консультації non-stop та результати, яких вдалося досягти далі.

 

Лідія Фісунова, м. Київ

Як відбувалась онлайн-трансформація: Якісна комунікація між колегами та абсолютна взаємопідтримка важливі в такі моменти. Через довгі бесіди з колегами й трансформативні прийоми ми рішуче прийняли новий челендж – дистанційну освіту.

 

Канікули. Чи були вони у викладачів? Як для команди, так і для управлінців весняні канікули цього року пройшли в новому форматі. Нам довелося запустити рестарт і його планування, та знайти баланс для збереження ресурсу й оптимізму. За горнятком кави поза екранами  моніторів ми займалися не прогнозуваннями, а мобілізацією процесів, які витікають із поточних задач. Тому постановка нових завдань, підтримка й адаптація команди до перетворень, зміна діяльнісних підходів в освіті –  стали основними для нас у фазовому переході до завтрашнього дня.

 

Які інструменти задіяли для онлайн-навчання: Ми зі своїми «сьорферами» (так неформально називаємо вчителів та тьюторів у команді) розробили інтегрований модульний зошит до усіх уроків інваріантної складової.

 

Що кажуть батьки про онлайн: Онлайн-навчання – це реальна практика ЯК ЖИТИ та ДІЯТИ за віртуальних обставин. І де б ми не були – ми зможемо надати якісний контент для освіти дітей!

 

 

Мар’яна Дмитрів, м. Львів

 

Як відбувалась онлайн-трансформація: Довелось докласти немало зусиль, щоб такі предмети, як Art Song, творча майстерня та спортивні заняття теж проводилися онлайн.

 

Як команда сприйняла новий виклик: Більшість вчителів мали перебороти внутрішній страх роботи перед камерою. Сьогодні вся команда почуває себе дуже впевнено.

 

Як будувалася комунікація з батьками: Сьогодні основними каналами зв’язку з батьками у нас є електронний щоденник, електронне листування та закриті батьківські групи класів у соціальній мережі Facebook. За допомогою цих інструментів ми надаємо вичерпну інформацію про те, що відбувається, як працюємо, що змінюємо у навчальному процесі. А також, звичайно, відповідаємо на запити батьків.

 

Як проходять заняття: Ми намагаємося робити заняття максимально інтерактивними та практичними. Підготовка таких занять займає ще більше часу у викладачів та ще більше зусиль.

 

Які інструменти задіяли для онлайн-навчання: Багато різних тематичних онлайн платформ для математиків, біологів, викладачів англійської, якими вчителі користувалися й раніше, зараз стали дуже в нагоді. Ще використовуємо Classtime, Kahoot, Mozaboook, Quizlet, YouTube та інші інструменти.

 

Як тьютори підтримують учнів: Навчання доповнюємо офлайн активностями: читаємо, граємо в шахи, працюємо над різними проектами, кулінаримо, набуваємо нових навичок, змагаємося, фотографуємо.

 

 

Ірина Якуніна, м. Київ

Як відбувалась онлайн-трансформація: Школа мала всього декілька днів для того, щоб підготуватися до формату онлайн-уроків.  Ми оперативно створили  на платформі Microsoft Teams предметні команди  учнів та вчителів. Поки формували команди,  вчителі активно проходили навчання щодо проведення онлайн-занять.

 

Як команда сприйняла новий виклик: Приємно, що команда виявила повну готовність до цілодобової роботи. Нескінченна кількість ідей, пропозицій, лайфхаків – ми згуртувалися та на 100% сконцентрувались на новому важливому завданні – зберегти якість освітньо-формаційного процесу при переході на новий формат роботи. За короткий період часу ми пройшли своєрідний інтенсив, що позитивно вплинуло і на згуртованість команди.

 

Як будувалася комунікація з батьками: Звісно, формат дистанційної освіти став викликом і для батьків. Ми розуміємо, що батькам зараз також непросто переналаштуватися, адже багатьом доводиться поєднувати роботу й виховання. Тому намагаємося підтримувати, надавати якісні консультації родинам. Це завдання, що потребує постійного включення. Чудово, що в КМДШ є академічний департамент, психологічна служба, які дуже допомогли з методичними рекомендаціями.

 

Як проходять заняття: Заняття проходять як зазвичай в КМДШ: починаються о 9, є перерви; учні захищають хвильові проекти, працюють в командах, дискутують. Наша навчальна реальність максимально перенесена в онлайн-формат.

 

Приємно, що старшокласники проявляють 100% залученість у навчанні, працюють над проектами. Наприклад, на фізиці, до карантину розглядали тему «Паралельне з’єднання провідників». Склали з учнями електричне коло, дослідили всі закони цього виду з’єднання, перейшли до розв’язання задач, і тут діти помітили, що загальний електричний опір в колі має числове значення менше ніж опори резисторів у даному колі. Вирішили розібратися з цим питанням. Але настав карантин, перейшли на онлайн-навчання. Звісно, учнів не залишало в спокої питання попереднього уроку. Тому продовжили лабораторну роботу в онлайн-режимі.

 

Через спеціальний інтерактивний додаток будували електричне коло із послідовним з’єднанням електричних лампочок. Якщо коло було побудоване неправильно, відбувалось коротке замикання і спеціальний сигнал давав про це знати. Тому знову розбиралися, яка помилка допущена, як її вирішити. І таким чином дійшли істини, побудувавши правильну схему.

 

Які інструменти задіяли для онлайн-навчання: На канікулах ми продовжували надавати консультації учням з підготовки до ЗНО, створювали онлайн конференції з обміну досвідом проведення онлайн уроків, допомагали один одному розширити діапазон інструментів, що стануть в нагоді при проведенні уроків: ClassTime (для складання цікавих тестів із залученням візуального матеріалу), Learning Apps, Padlet (поглиблення знань з географії), Shepard Software та ін. Навіть YouTube блогерами стали, адже майже у кожному класі був створений свій закритий ютуб-канал для публікації допоміжних відеороликів для занять.

 

Як тьютори підтримують учнів: Тьютори підтримують дітей під час виконання домашніх завдань, проводять заняття «Я-особистість». Охоче організовують активності в інтернеті: онлайн-концерти, поетичні та спортивні челенджі, руханки.

 

Що кажуть батьки про онлайн: Маємо багато чудових та приємних відгуків від батьків щодо організації дистанційного навчання. Це дуже надихає вчителів на вдосконалення цього процесу.

 

 

У вересні відбудеться відкриття школи КМДШ на Осокорках, Дніпровська набережна, 14. Школярі мають змогу скласти вступні тестування онлайн. 

Також КМДШ запрошує батьків та учнів на онлайн-екскурсію. Деталі за посиланням тут)

Доречі, з КМДШ ми знайомі давно, а рік тому ми навіть побували з екскурсією та на власні очі бачили як все влаштовано у школі на Голосієво. Були приємно вражені.  Справа не лише у сучасних облаштованих класах, новинках техніки та обладнання, унікальному підході до навчання, а і в тому, що кожен з учнів має власний погляд, вільний вибір, можливість експериментувати, досліджувати й робити нові відкриття.

 

Маю надію що скоро ми зможемо побачитись офлайн, а поки що опановуємо новий досвід))

 

КМДШ — школа, яка вчить думати!