7 правил фінансової грамотності для батьків маленьких дітей

7 правил фінансової грамотності для батьків маленьких дітей

Одна з найбільш бажаних навичок, якою хотіло б опанувати більшість людей, – вміти грамотно розпоряджатися грошима. Тим часом вчитися цьому краще з самого дитинства. Про це ми і розповімо в нашій статті.

Рекомендації психологів про те, як пояснити дитині, що таке гроші і звідки вони беруться. Залишається тільки втілити ці рекомендації в життя.

1. Посвятіть дитину в сімейний бюджет

У дітей рано виникає бажання що-небудь купити, тому перші розмови про сімейний бюджет можна починати в 4 роки, коли дитина вже в змозі зрозуміти багато речей. Це чудова можливість розповісти, що гроші дістаються працею.

Познайомте її з фінансами сім’ї і поясніть, які обов’язкові статті витрат у вас є, що ви робите з частиною грошей. З маленькими дітьми найкраще це зробити на прикладі часточок апельсина або деталей Lego, а з підлітками можна говорити більш серйозно, розповідаючи про витрати в процентному співвідношенні. Для дитини це знайомство із дорослим життям, до якого варто готуватись заздалегідь.

2. Стежте за своєю реакцією на фінансові прохання дитини

Якщо на кожне прохання дитини щось купити ви реагуєте роздратовано, постійно говорите, що не можете собі дозволити таку річ, оскільки вона занадто дорога для вас, то у неї сформується думка, що грошей вічно не вистачає і що вони – найбільша цінність. А ще що мати свої бажання – це погано.

Починайте із згоди: дітям важливо знати, що їх розуміють і їх потреби враховують. Поясніть, що в цьому місяці витрати вже розписані, але її побажання, на жаль, не внесли. Спробуйте допомогти дитині знайти варіанти, щоб втілити в життя її мрію: попросити це як подарунок на Новий рік; відкладати; знайти схожу річ, але дешевшу; продати щось, чим не користуєшся. Їй повинно бути зрозуміло, чому предмет не можна придбати зараз і яка є альтернатива.

3. Усвідомлено робіть покупки з дитиною

Діти часто супроводжують нас в походах в магазин, і це також корисно використовувати як можливість для фінансового виховання. Хоч дитина не може ще купувати товар самостійно, вона вже здатна вибирати. Пояснюйте дитині, чому ви берете ту чи іншу кількість товару, розповідайте, чому з кількох аналогічних товарів ви вибираєте щось одне, обговорюйте якість і вартість, доцільність покупки.

Намагайтеся розплачуватися на касі готівкою – так дитині легше зрозуміти тонкощі обороту: гроші закінчуються, і їх потрібно заробляти знову.

4. Виділяйте щотижня кишенькові гроші

Кишенькові гроші можуть з’явитися в житті дитини вже в 5-7 років. Нехай це буде невелика сума, яку ви зможете видавати їй щотижня. Важливо, щоб цими грошима вона могла розпоряджатися на власний розсуд. Ви можете щось порадити, але остаточне рішення має бути за дитиною. Навчіть дітей ставитися до грошей дбайливо: для цього, наприклад, підійде скарбничка або маленький гаманець.

Коли сума видається нерегулярно або батьки можуть забрати її в будь-який момент, то діти просто не зможуть зрозуміти, як керувати грошима, не навчаться стратегії. Гроші краще давати або просто так, або за справи, які не входять до безпосередніх обов’язків дитини. Наприклад, роботу по дому, навчання в школі та всі справи, які присутні у повсякденному житті сім’ї, не варто «оплачувати»: цим ви тільки погіршите свої стосунки і знизите мотивацію до знань.

Перші експерименти з грошима можуть бути не зовсім вдалі, але поступово дитина навчиться розпоряджатися коштами, рахувати решту, збирати на важливу покупку – вона зрозуміє, що гроші зникають, і буде до них ставитися більш усвідомлено.

5. Грайте

Гра – це основний спосіб пізнання світу для дітей. Спробуйте познайомити дитину з грошима через гру.

  • «Знайди дешевше». Попросіть дитину знайти товар за більш доступною ціною або позмагайтеся, хто це зробить швидше. Такі навички знадобляться в будь-якому віці. Нехай вона порівняє, що дорожче – свіжі фрукти або компот? А чому одні товари дорожчі, а інші дешевші? Обговоріть це.
  • «Купи сам». Дайте дитині можливість зробити покупки самостійно. Ви можете відправити її за покупками з невеликим списком продуктів, а самі почекати біля каси. Це ще й чудовий спосіб вберегтися від примх в магазині.
  • Плануємо бюджет. З дітьми старшого віку обговоріть, на що витрачаються гроші. Накресліть на аркуші таблицю, позначте категорії витрат: їжа, одяг, транспорт, здоров’я, господарство, подарунки, розваги. Нехай дитина визначить, які витрати до якої категорії відносяться. В кінці тижня підрахуйте всі витрати за категоріями і складіть діаграму з витратами у вигляді стовпчиків. Так буде наочно видно, на що ви витратили грошей найбільше, а на що – найменше.
  • Пограйте всією сім’єю в «Монополію» або інші ігри, де вам потрібно буде заробити гроші та вибрати, як розпорядитися ними. Обговоріть ваші дії.

6. Заведіть традицію благодійності

Чудово, якщо у вашій родині приживеться традиція благодійності. Так дитинавчиться співчувати і допомагати іншим людям. Це можуть бути як подарунки, зроблені своїми руками, так і якісь речі та гроші. Ви можете всією сім’єю приїхати в дитячий будинок, будинок для людей похилого віку або передати речі сім’ї, яка цього потребує: дитина буде рада, що в цьому є ії заслуга, і почне сприймати фінанси по-іншому.

7. Дайте дитині можливість заробляти перші гроші

Чим старша дитина, тим більше у неї потреб, які вимагають певних витрат. Звичайно, батьки не зобов’язані реалізовувати всі з них, та й дитині не завжди це може бути корисно. Заохочуйте бажання дитини самостійно заробляти гроші, підтримуйте її.

Це навчить її цінувати гроші, більш усвідомлено ставитися до покупок, порівнювати свої бажання і можливості, домагатися мети. Найкращим виходом буде робота на кілька годин в день: вона не повинна заважати дитині вчитися і виконувати свої обов’язки по дому. Можна допомогти підібрати їй декілька способів підробляти, щоб вона змогла зробити свій вибір.