Майте силу і бажання знати більше! Просто про туберкульоз

Майте силу і бажання знати більше! Просто про туберкульоз

Більшість дорослого населення України знає про інфекційні хвороби те, що жодним чином не пов’язане з реальними фактами. Частина людей просто впевнена, що їх це не стосується і ніколи не зачепить, інша частина – в постійній паніці і очікуванні епідемій. Можливо, саме відсутність достовірної інформації та небажання відмовитися від стереотипів вплинули на те, що сьогодні Україна є однією з десяти країн з найвищим у світі тягарем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. В нашому суспільстві панує страх, упередженість, нерозуміння механізмів передачі інфекції,  дискримінація щодо хворих через нестачу достовірної інформації про хворобу та використання ефективних методів запобігання та лікування.
 
Що обов’язково треба знати про туберкульоз:
• Захворювання передається лише повітряно-крапельним шляхом. Інфікуватися через предмети, рукостискання, їжу, одяг – не можливо. Інфікуватися можна лише дихаючи з хворим одним повітрям, тобто лише в закритому приміщенні. Якщо ви спілкуєтеся на вулиці- можливість інфікуватися дорівнює 0.
• Інфікування не означає захворювання, лише 10% інфікованих реально можуть захворіти і залежить це лише від стану імунної системи.
• Люди, що були у близькому контакті з хворим на туберкульоз (відкрита форма) можуть бути інфіковані,  тож їм треба перевірятися в першу чергу.
• Є сучасні методи діагности та лікування туберкульозу.
 
Тож, щоб змінити ситуацію, об’єднання неурядових організацій - Партнерство «Зупинимо туберкульоз Україна» - вирішили провести перший тренінг для журналістів, оскільки їх робота буде ефективною лише тоді, коли вони отримають доступ до тих фактів, які зможуть використати у своїй діяльності. Тож, представники ЗМІ отримали не лише найсвіжіші статистичні дані щодо ситуації с туберкульозом в Україні, а й інформацію про стратегію подолання ТБ в Україні. Тренінг був побудований так, щоб розглянути проблему з туберкульозом в Україні з різних боків.

 

Перша спікерка Ольга Цвілій – голова Секретаріату Партнерства, більше 10 років опікується питаннями туберкульозу –  приділила увагу можливому маніпулюванню фактами про туберкульоз. У форматі дискусії обговорювали, як це відбувається і кому це може вигідно.
 
Наступна спікерка – Тетяна Іванова – соціальний працівник, кейс-менеджер (медико-санітарний супровід), розказала про свій власний досвід боротьби з туберкульозом. Вона особисто зіткнулася з проблемою діагностики (майже рік їй не могли поставити правильний діагноз),  важкого неефективного лікування (майже 2,5 років) та загальною проблемою інфекційного контролю. ЇЇ особиста рекомендація: не боятися обстежуватися саме на туберкульоз коли є така підозра і не втрачати дорогоцінний час.
Про необхідність та можливість переходу на новий системний підхід розповіла Наталя Заїка – лікар, голова керівного комітету Партнерства, упродовж 16 років працює у галузі впровадження проектів з покращення допомоги при ТБ, ВІЛ та ТБ/ВІЛ. Пані Наталя вивчає ситуацію щодо захворюваності, розробляє програми й проекти, готує тренінги з консультування та ведення випадків ТБ/ВІЛ, розробляє інформаційні матеріали та кампанії щодо профілактики, лікування, надання допомоги тощо.
А як ці всю корисну інформацію донести до суспільства розповіла Любов Рудницька  - смм-менеджер та блогерка, в інстаграмі якої близько 50 000 підписників
Що треба знати, щоб захиститися від інфікування туберкульозом
• Хворий на відкриту форму ТБ, який отримує протитуберкульозне лікування, безпечний з точки зору інфікування іншої людини, вже на 5 – 10 день від початку лікування. На підтвердження цьому існує більше 10 відповідних досліджень з ідентичним результатом.
• Людина, що виділяє мікробактерію туберкульозу, повинна одягнути маску
• В профілактиці захворювання допомагає здоровий спосіб життя, правильне харчування (вживання жирів обов'язкове), гарний настрій, вчасна та правильна боротьба зі стресом.
 
Вище було зазначено лише 10% інфікованих реально можуть захворіти і залежить це лише стану їх імунної системи. Чому ж тоді у нас така катастрофічна ситуація з захворюваністю на туберкульоз?! Тому, що в Україні 23% хворих залишаються  невиявленими і продовжують інфікувати оточуючих. А головним методом діагностики була і залишається флюорографії (дорого, неефективно – виявляється не більше 0,1% від обстежених, неспецифічно – потрібне додаткове бактеріологічне дослідження).  
 В кінці тренінгу приїхали артістісти, які підтримують цей рух. Всі в подарунок отримали футболки з девізом руху Больба з туберкульозом. Маю силу!
 
Що допоможе вже за 3 роки знизити захворюваність на 50%
• Раннє виявлення – скринінг-опитування
• Бактеріологічні та генетичні методи діагностики 
• Призначення схеми лікування тільки у відповідності до профілю чутливості мікобактерії
• Амбулаторне лікування з виконанням режиму прийому препаратів, оскільки умови перебування в стаціонарі не гарантують інфекційної безпеки всередині закладу
• Препарати нового покоління
• Соціальний та психологічний супровід пацієнта протягом лікування, забезпечення прихильності до лікування (неухильне дотримання режиму прийому препаратів), захист прав пацієнта (пацієнт-орієнтований комплексний підхід)
• Обов’язкове обстеження контактних осіб
• Інформаційна робота, зниження страху, що провокує дискримінацію хворих.
 
До ініціативи щодо інформування населення долучаються і відомі ососбистості.