Перехід на літній час 2019: коли переводять годинники в Україні

Перехід на літній час 2019: коли переводять годинники в Україні

Перехід на літній час у 2019 році в Україні відбудеться у неділю, 31 березня. Українці переведуть стрілки годинника на одну годину вперед. А це означає, що вставати доведеться раніше.

Дату, коли переводять годинники в Україні, дуже просто визначити – щороку це остання неділя березня та остання неділя жовтня. Тож цього року потрібно перевести годинники в ніч з 30 на 31 березня о 3 ранку на одну годину вперед.

Люди найважче переносять саме перехід на літній час, а не зимовий, адже вставати треба на годину раніше. Люди часто скаржаться на втомлюваність, зниження працездатності, дратівливість і депресію. Найбільше годинну зміну в часі відчувають на собі люди, що мають проблеми з кров’яним тиском та захворювання серця – їм треба бути особливо уважними.

В “Укрзалізниці” зазначають, що “відправлення та прибуття поїздів на квитках вказується вже з урахуванням цього переходу. Тому пасажирам, які запланували поїздки на цей вихідний день, а також тим, хто зустрічатиме на вокзалі друзів або гостей, варто бути уважними та вчасно привести у відповідність час свого годинника”.

Починати адаптовуватися варто хоча б за тиждень до переведення годинників.

Як легко перейти на літній час: поради

1. Лягайте спати щодня на 15 хвилин раніше, ніж напередодні.

2. Забезпечте собі умови для засинання: провітріть приміщення, засинайте в тиші і темряві, не користуйтеся гаджетами перед сном.

3. Ідеальна температура для сну – не більше 18-20 градусів за Цельсієм.

4. Не стимулюйте організм перед сном міцним чаєм, кавою чи алкогольними напоями.

5. Вечеряйте не пізніше, ніж за 2-3 години перед сном.

6. Влаштуйте собі піші прогулянки на свіжому повітрі.

7. Перед переведенням годинників підготуйте собі сніданок і одяг звечора, щоб зекономити трохи часу зранку.

8. Увімкніть зранку ритмічну музику, вона забезпечить вам бадьорий підйом і надасть позитивної енергії на весь робочий день.

9. Легко прожене сонливість контрастний душ.

Довідка:

Практика переведення годинників офіційно затверджена постановою Кабміну ще в 1996 році.

20 вересня 2011 року постановою Верховної Ради в Україні було скасовано повернення на стандартний час, тобто вирішено залишити постійним той час, який був літнім (1 година вперед щодо 2-го часового поясу; інакше кажучи, було вирішено використовувати в Україні час 3-го часового поясу і не робити щорічних переведень годинників).

Це викликало невдоволення в західній частині України, зумовлене поясненим вище недоліком щодо занадто раннього пробудження, адже там сонячний час різко відрізняється від 3-го часового поясу.

Висловлювалися думки, що такий час зашкодить перш за все дітям, що відвідують школи та дитсадки.

14 жовтня 2011 року на пленарному засіданні восьмої сесії Ужгородської міської ради депутати прийняли рішення, згідно з яким рекомендовано починати роботу підприємств, установ та організацій в обласному центрі на годину пізніше, що мало б нейтралізувати негативні наслідки рішення Верховної Ради.

Правда, за 20 років цю практику неодноразово критикували як економісти, так і лікарі. Всерйоз за тему взялися ще у 2012 році. Вважалося, що це буде останній раз, коли Україна перейде на інший час, але тодішній уряд Миколи Азарова так і не розглянув це питання.