Марина Горбачова, лікар педіатр: Неможливо «зміцнити імунітет» вітамінами у вигляді пігулок

Марина Горбачова, лікар педіатр: Неможливо «зміцнити імунітет» вітамінами у вигляді пігулок

Останнім часом все більше запитань від пацієнтів щодо того, які вітаміни краще купити, щоб зміцнити імунітет. Завжди актуальна тема, особливо зараз, коли люди в карантинному режимі і намагаються максимально здорово жити і харчуватися. Відповідь проста: неможливо «зміцнити імунітет» вітамінами у вигляді пігулок. Призначити вітаміни може у разі потреби лише лікар.

Існують ендогенні і екзогенні чинники нестачі вітамінів. До ендогенних відносимо захворювання, переважно шлунково-кишкового такту, внаслідок чого порушений процес всмоктування поживних речовин з кишківнику. До екзогенних чинників можна віднести дефіцит вітамінів та мінералів з продуктів харчування (нестача фруктів, овочів), відсутність сонячних променів у житті та не правильні харчові звички.

Клінічна симптоматика дефіциту вітамінів залежить від того, яких саме вітамінів бракує. Загальні ознаки, що можуть бути: слабкість, швидка втомлюваність, проблеми з пам’яттю, зниження уваги, підвищена дратівливість, поганий сон, зниження апетиту. У дітей часто бувають проблеми прокинутися зранку, важко поснідати у певний звичний час і причина – аж ніяк не зміна часу на літній, а дефіцит певних вітамінів.

Єдиний вітамін, який використовується у світі для профілактики рахіту у дітей – вітамін Д. При чому Американська Академія Педіатрії не радить вимірювати його кількість у крові у конкретної дитини, у цьому немає необхідності. Достатньо приймати його профілактично дітям до 3 років без перерви на літні місяці. Краплі – зручна форма прийому вітаміну Д діткам до 3 років.

Важливо харчуватися збалансовано, дотримуватися харчового режиму, режиму життя в цілому. І ще одне – ніяких перекусів і тільки режим! Це не просто і потребує певних зусиль, але поки Ви не налагодите свій режим харчування, свою харчову тарілку і режим життя в цілому, чуда не відбудеться і вітамінні препарати Вам у цьому не тільки не допоможуть, а й можуть зіграти злий жарт.

Крім того не рекомендується користуватися гаджетами/дивитися телевізор під час вживання їжі, особливо маленьким дітям, тим паче під час введення перших прикормів. Це вкрай шкідливо впливає на травлення і нервову систему дитини в цілому, формує не правильні харчові звички.

Для дітей і дорослих рекомендується 3-5 разове харчування в залежності від віку і індивідуальних особливостей, супутніх захворювань. Наразі багато батьків, у зв’язку з додатковим часом на карантині, почали більше випікати різні пироги, булочки, солодощі. Раджу замінити випічку і цукерки на столі на овочево-фруктову тарілку. Це корисно, насичує нас необхідними вітамінами. При цьому від тарілки з сухофруктами та горішками на період карантину раджу відмовитися – вони досить ситні і дитина, проводячи на карантині вдома цілий день, просто буде наїдатися перекусами, відповідно не матиме бажання їсти в основні прийоми їжі та/або втратить режим харчування.

Щодо питного режиму – пити треба багато (мінімум 1,5- 2 літри на добу). Можна робити компоти із заморожених/свіжих ягід. Але якщо дитина п’є лише воду, то це прекрасно і краще не придумаєш. Тож нехай наших помічниць, - бабусь і дідусів, не тривожить, як дитина проживе цей час без компотиків.

Пам’ятаємо про гриби, до 12 років їх вживання дітям не рекомендовано.

Багато батьків на сьогодні у зв’язку з коронавірусною інфекцією відтермінували введення прикормів дитині. Це абсолютно не розумне рішення і може призвести до екзогенного дефіциту вітамінів і мінералів, дефіцитних станів відповідно.

Ідеальний час введення першого прикорму згідно Американської Академії Педіатрії – 4.5-6 місяців, не забуваємо про психологічну готовність дитини.

Також не забуваємо про прогуляки, адже це не лише свіже повітря, але й сонечко – вітамін Д відповідно. Велику роль грає і фізичне навантаження для здорового функціонування організму і хорошого настрою.

Головне, що потрібно пам’ятати : ні самолікуванню! Якщо у Вас чи у Вашої дитини з’явилися певні скарги – потрібно звернутися на консультацію до педіатра/сімейного лікаря і отримати рекомендації щодо подальшого обстеження і правильного лікування.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

 

Марина Горбачова, лікар педіатр